MENIU

Castelul Bran este un monument al arhitecturii medievale

Foto: RTV
Castelul Bran este transformat în reşedinţă de vară cu parc, alei de promenadă, terase şi fântâni

Castelul Bran respiră prin toate zidurile sale istorie, din vremurile când era bastion de apărare împotriva turcilor şi până la Regina Maria, care l-a iubit atât de mult. Dincolo de istorie este şi legenda. Turiştii străini sunt parcă magnetizaţi de suflul lui Dracula.

În curând, la Bran veţi putea chiar dormi o noapte în castelul lui Dracula. Sau veţi putea fi spectatorul unei piese de teatru în curtea castelului, după care să luaţi cina în unul din turnuri. Aceste lucruri vor fi posibile, contra unor sume considerabile însă.

În apartamentul principesei Ileana, fiica favorită a reginei Maria, va fi amenajat un dormitor. Cei care vor dori să petreacă o noapte în castelul lui Dracula vor trebui să scoată din buzunar destul de mulţi bani. Senzaţiile tari, dar şi priveliştea merită toţi banii.

După ce a primit castelul, în 1920, de la Consiliul Braşov, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri, Regina Maria şi-a pus puternic amprenta asupra vechii fortificaţii medievale. Printre altele, a construit un tunel de acces şi a transformat curtea interioară în scenă de teatru.

Tunelul castelului Bran, construit în anii '30 la ordinul reginei Maria pentru a facilita accesul în castelul Bran, nu a fost niciodată deschis publicului. Noul proprietar a decis să facă acest lucru, astfel că turiştii care vor vizita castelul Bran vor putea urma drumul pe care îl făcea familia regală atunci când voia să ajungă pe scurtătură în hotel.

Deşi niciun document istoric nu menţionează o şedere sau măcar o trecere a lui Vlad Ţepeş pe la Bran, unii susţin că acesta nu ar fi totuşi străin de castel. Cel puţin de o anumită încăpere. Trădat de boieri şi capturat de Matei Corvin în 1462, Vlad ţepeş a fost întemniţat la Visegrad. În drumul său spre Ungaria însă, domnitorul Ţării Româneşti a fost ţinut aici, în închisoarea de la castelul Bran aproximativ două săptămâni.

Scara secretă a castelului Bran este unul dintre cele mai captivante locuri din castel. Ea a fost săpată încă din secolul XIV pe latura estică a cetăţii şi făcea legătura între etajele unu şi patru.

Castelul Bran este unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii medievale şi, poate, cel important reper al turismului românesc.