MENIU

Cartel Alfa a ameninţat cu proteste, în cazul trimiterii bugetarilor în concediu fără plată

Foto: 1235.ro

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a cerut suprimarea de urgenţă a măsurii de trimitere a lucrătorilor bugetari în concediu fără plată forţat, timp de 8 zile, şi ameninţă că, în caz contrar, "va pune capăt acestei situaţii prin acţiuni sindicale de protest".

"Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa se declară total împotriva măsurii de trimitere a lucrătorilor bugetari în concediu fără plată forţat, în cuantum de 8 zile, ca modalitate de realizare a economiilor la buget. Considerăm că acest lucru reprezintă un abuz faţă de drepturile şi obligaţiile angajatului şi ale angajatorului asumate de comun acord, prin Contractul Individual de Muncă", potrivit unui comunicat transmis de confederaţie şi semnat de liderul sindical Bogdan Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a susţinut că sindicaliştii sunt dispuşi să iniţieze acţiuni de protest, în cazul în care guvernul actual nu renunţă la aplicarea acestei măsuri. "Acţiunile noastre vor fi pe măsura abuzului la care sunt supuşi lucrătorii pe care îi reprezentăm", se mai arată în comunicat.

"Orice intervenţie în prevederile ce fac obiectul acestui contract, fără acordul lucrătorului, reprezintă un abuz. Or, în situaţia aceasta se află acum salariaţii bugetari, în urma aplicării Legii privind reorganizarea agenţiilor de stat şi a obligativităţii de a efectua 8 zile de concediu fără plată. Concediul fără plată este un drept al lucrătorului, nu o posibilitate de manevră pentru angajator. El se acordă doar la cererea lucrătorului şi nu poate fi folosit în lipsa unei cereri a acestuia. Abuzul, chiar dacă este instituţionalizat, prin legiferare sa, tot abuz se cheamă", a susţinut Bogdan Hossu.