MENIU

Cartea fostului ambasador Jim Rosapepe dă la o parte miturile despre România

Jim Rosapepe le vorbeşte americanilor despre România

\"Dracula este pentru noi o metaforă pentru toate lucrurile care reţineau România din evoluţia sa\", a explicat americanul, cu ocazia lansării volumului său.

Fostul ambasador al SUA în România în perioada 1998-2001, Jim Rosapepe, şi-a lansat miercuri cartea \"Dracula is dead\".

Om de afaceri de origine italiană, în prezent senator de Maryland, a declarat într-o conferinţă de presă, organizată cu ocazia lansării acestei cărţi, că încearcă să facă România \"accesibilă poporului american\", dând la o parte stereotipurile şi miturile despre ţara noastră.

\"Ştim că prietenii noştri români au obiceiul să ignore lucrurile pozitive şi să se concentreze pe cele negative. Chiar dacă am scris această carte pentru americani, sperăm că românii vor înţelege că există şi o altă perspectivă din care pot privi lucrurile\", a spus soţia sa,  jurnalista Sheilah Kast, care a colaborat la volum.

\"Un mod de a sumariza cartea este: Dracula e mort, iar România a înviat!\", a declarat Rosapepe, adăugând: \"Dracula este un brand pe care americanii îl atribuie României. Mă frustrează acest fapt, iar noi în carte încercăm să facem distincţia între realitatea istorică şi lumea fictivă a lui Braham Stoker. Dar am şi mizat pe notorietatea lui Dracula şi suntem convinşi că mulţi se vor uita la carte poate numai pentru că are acest nume pe copertă. Dracula este pentru noi o metaforă pentru toate lucrurile care reţineau România din evoluţia sa\", a subliniat soţia lui Rosapepe.