MENIU

Carburanţii, energia electrică şi ţigările vor fi mai scumpe anul viitor

Foto: wordpress.com

Carburanţii, energia electrică sau ţigările vor fi mai scumpe anul viitor. Şi asta pentru că accizele se vor calcula în 2010 la un curs euro de peste 4 lei şi 20 de bani, cam cu 50 de bani mai mult decât în prezent.

Potrivit Codului Fiscal, anul viitor, accizele se vor calcula în funcţie de cotaţia euro afişată pe 1 octombrie de Banca Centrală Europeană. Iar analiştii spun că dacă nu vor fi schimbări majore pe piaţa valutară, ne putem aştepta la un euro de aproximativ 4 lei şi 25 de bani. O cotaţie destul de mare, dacă ne gândim că anul acesta accizele sunt calculate la un curs de 3 lei şi 74 de bani.Prin urmare, factura la electricitate va fi mai mare iar ţigările mai scumpe.

De asemenea, şoferii vor plăti mai mult pentru un litru de combustibil. Şi tot ei vor da mai mulţi bani pentru înmatricularea unei maşini. Taxa de poluare se va calcula şi ea la cursul euro stabilit pe data de 1 octombrie. Astfel, la o cotaţie a monedei europeane de 4,25 lei, pentru o maşină veche de 2-3 ani, cu un motor de 1,6, se va plăti o taxă ma mare cu 282 de lei.

Calcularea accizelor

2009: 1 EURO = 3,74 LEI

2010: 1 EURO > 4,2 LEI

Sursa: BCE, analişti