MENIU

Capitala, pe primul loc în topul oraşelor româneşti cu cele mai bune condiţii de trai

Foto: wordpress.com

În ce oraş e cel mai bine să locuieşti? În Bucureşti, dacă vrei să găseşti uşor un loc de muncă şi o leafă mai mare. Sau Timişoara dacă vrei, pe lângă serviciu asigurat, şi distracţie. Condiţiile de viaţă nu sunt la fel de ofertante în oraşe precum Drobeta-Turnu Severin, Piatra Neamţ, Botoşani sau Focşani. Sunt concluziile unui studiu realizat de revista Capital.

În ciuda aglomeraţiei şi a vieţii scumpe, Bucureştiul se clasează pe prima poziţie când vine vorba de condiţiile de trai oferite. Analiza revistei Capital arată că Bucureştiul se numără printre puţinele locuri unde salariile se apropie de cele occidentale şi unde, în ciuda crizei, numărul de şomeri a rămas constant.

Locul al doilea este deţinut de Timişoara. Oraşul de pe Bega are o piaţă a muncii ofertantă, dar salariile sunt mai mici decât în Bucureşti. Timişoara are, în schimb, mai multe modalităţi de recreere. Clujul este cotat mai bine pe partea economică. Deşi are un cost de viaţă ridicat, oraşul din inima Transilvaniei este apreciat pentru sistemul de învăţământ, cel sanitar, dar şi pentru comerţ şi transporturi.

Constanţa are şi ea atuurile ei. Metropola dobrogeană se află în top 5 pentru posibilităţile sale de dezvoltare, turism şi pentru clima blândă. Locul 5 în clasament este ocupat de Iaşi. Centru universitar important, comerţ modern, climă plăcută, număr scăzut de infracţiuni şi o piaţă a muncii ofertantă - toate au contribuit la plasarea Iaşiului în acest clasament.

Ultimele poziţii ale topului sunt ocupate de oraşele din Oltenia şi Moldova. Ele au fost penalizate pentru slaba dezvoltare, care nu le permite să exceleze în educaţie, cultură sau comerţ.