MENIU

Cancerul de col uterin, asociat cu debutul vieţii sexuale

Cuplu

Începerea vieţii sexuale la o vârstă fragedă dublează riscul de îmbolnăvire de cancer de col uterin, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, informează bbc.co.uk.

Un studiu care încerca să determine motivele pentru care femeile sărace se confruntă cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin a relevat faptul că acestea îşi încep viaţa sexuală, în medie, cu patru ani mai devreme decât femeile cu venituri mai mari.

Oamenii de ştiinţă au crezut mult timp că această diferenţă era o consecinţă a numărului mai mic de controale medicale preventive din ţările sărace, însă noul studiu a demonstrat că nu acesta era factorul principal.

Deşi diferenţa în ceea ce priveşte frecvenţa cancerului cervical în rândul femeilor cu venituri mari şi mici - la nivel mondial - a fost remarcată de mulţi ani, medicii nu identificat motivul din spatele acestei realităţi. Mai mult, rata infecţiilor provocate de HPV (Virusul Papilloma uman) - asociate cu majoritatea cazurilor de cancer cervical - pare să fie similară pentru ambele categorii.

Noul studiu, efectuat de International Agency for Research of Cancer pe un eşantion de aproape 20.000 de femei, a confirmat faptul că o rată mai mare a cancerelor cervicale nu este asociată cu o frecvenţă mai mare a infecţiilor cu HPV.

Studiul a dovedit, însă, faptul că dublarea riscului de declanşare a cancerului cervical se explică prin faptul că femeile provenind din mediile sărace îşi încep viaţa sexuală la vârste mult mai mici.

Şi vârsta la care o femeie naşte primul ei copil a reprezentat un factor important.

Controalele şi testele medicale preventive influenţează într-o oarecare măsură riscul de apariţie a acestei maladii. În schimb, fumatul şi numărul de parteneri sexuali nu influenţează în niciun fel diferenţele înregistrate între cele două categorii de femei.