MENIU

Cancelaria premierului va primi circa 140 de milioane de euro de la buget

Foto: NewsIn

Instituţiile politice au prevăzute cheltuieli de aproximativ 280 de milioane de euro de la bugetul de stat, Secretariatului General al Guvernului şi Cancelariei premierului revenindu-le, în total, circa 200 de milioane de euro, Parlamentului, 100 de milioane, iar Preşedinţiei, 12,2 milioane euro în acest an.

Secretariatul General al Guvernului va gestiona, în 2009, 139,2 milioane de euro de la bugetul de stat, potrivit proiectului de buget pe care Guvernul l-a trimis spre consultare sindicatelor şi patronatelor.

De asemenea, o altă instituţie a Guvernului, Cancelaria premierului, va avea de cheltuit în acest an 34,4 milioane de euro, dintre care nouă milioane de euro sunt destinaţi investiţiilor.

Parlamentul are, în total, circa 100 de milioane de euro, mult mai puţin decât în anul precedent şi decât îşi aprobaseră, după nevoi, senatorii şi deputaţii. În 2009, senatorii vor avea la dispoziţie de la bugetul de stat 30,4 milioane de euro, dintre care trei milioane sunt destinaţi investiţiilor. Deputaţii au primit, prin proiectul de buget aflat în acest moment în etapa de negociere cu sindicatele, doar 78,5 milioane de euro, iar nouă milioane vor putea fi cheltuiţi pe investiţii. De precizat că bugetul cumulat al celor două Camere ale Parlamentului sau cel cumulat al SGG şi al cancelariei premierului este incomparabil mai mic decât cel aprobat pentru SRI (de 331 milioane euro). Cel al Parlamentului este similar cu cel al Academiei Române (care a primit nu mai puţin de 99 de mil de euro), al Ministerului Turismului (circa 100 de milioane euro) şi al STS (103 milioane euro).

Parlamentul şi-a votat de anul trecut bugetul, însă, la începutul acestui an ambele Camere au primit de la premier scrisori prin care erau anunţate că trebuie să ajusteze cheltuielile în regim de austeritate. Astfel, bugetul fiecăreia dintre Camerele Parlamentului va fi redus aproape la jumătate prin proiectul de buget.

Între aceste instituţii politice finanţate de la bugetul de stat, cel mai puţin va primi Administraţia prezidenţială, care are la dispoziţie, pe parcursul acestui an, 12,2 milioane de euro, dintre care un milion euro pentru investiţii.
Mai multe articole despre:
buget guvern euro