MENIU

Campionul mondial en titre al invenţiilor, la TEDx Bucharest: "maşina trebuia să reziste la idioţi şi să poată fi operată de maimuţe"

Foto: Alex Spineanu

Mircea Tudor ne oferă cel mai mare paradox al inventicii româneşti: acum 20 de ani, românii treceau ilegal frontiera. Azi, Todor a creat cel mai complex sistem care împiedică trecerea ilicită a graniţelor. REALITATEA.NET vă ţine la curent cu cele mai interesante prezentări ale evenimentului care are loc la Bucureşti.

Din 1996 şi până azi, cercetătorul Mircea Tudor s-a dovedit unul dintre cei mai prodigioşi inventatori români: a înregistrat 11 patente pentru invenţiile sale. Ultima dintre ele, care i-a adus şi cel mai mare prestigiu, l-a propulsat direct pe scena TEDx Bucharest.

Este vorba despre cel mai avansat scanner Gamma, capabil să facă în doar câteva secunde radiografia unui container sau a unui camion care trece vama. ROBOSCAN, “copilul său de suflet”, a primit deja, în doar şase luni, o listă impresionantă de premii, incusiv de la cea mai de importantă competiţie de invenţii din lume, desfăşurată la Geneva. Marele Trofeu câştigat în oraşul elveţian, care este totodată o premieră naţională, este descris plastic de către Mircea Tudor: “După premiul de la Geneva ne-am simţit ca şi cum am fi trecut din era de dinainte de Hristos în cea de după”.

Pentru ROBOSCAN s-a lucrat patru ani şi s-au cheltuit 6 miloane de euro. Și asta pentru că “maşina trebuia să fie solidă şi simplă, să reziste la idioţi şi să poată fi operată de maimuţe”. Următorul test pentru ROBOSCAN este major: în scurt timp compania sa va prezenta sistemul la Washington, iar dacă totul merge conform planului, acesta va fi cumpărat de americani pentru a-l folosi în Irak.