MENIU

Campania România prinde rădăcini a ajuns la Sudiţi, judeţul Ialomiţa

Foto:RTV

35.000 de arbori, 2.000 de voluntari – România a prins rădăcini duminică, în comuna Sudiţi din judeţul Ialomiţa. Oameni simpli, autorităţi locale şi politicieni de la Bucureşti au plantat pe aproape şapte hectare de teren, pământ de pe care pădurea a fost defrişată fără discernământ în timpul comunismului.

Campania de împădurire „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV a reînceput duminică, 15 martie 2009. Peste 2.000 de voluntari au plantat circa 35.000 de arbori pe un teren de lângă localitatea ialomiţeană Sudiţi. Suprafaţa de 6,7 hectare a fost împădurită cu puieţi de frasin, cer şi lemn câinesc. Prin gestul lor, oamenii au ajutat la refacerea pădurii Berleşti – Sudiţi, calamitată în ultimii ani din cauza poluării şi a secetei prelungite.

Programul „România prinde rădăcini” este o iniţiativă a televiziunii de ştiri, desfăşurată cu susţinerea Petrom, sprijinită de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi de organizaţia non-guvernamentală "Mai mult verde" şi realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ialomiţa şi cu Consiliul Local Sudiţi.   

„România prinde rădăcini” face parte din campania „Cod Verde”, un program de responzabilizare socială al Grupului Realitatea-Caţavencu care vizează implicarea activă în problemele de mediu şi care se derulează începând cu luna octombrie a anului trecut.  

La eveniment au venit peste 1500 de voluntari din Ialomiţa, la care s-au adăugat 480 de voluntari din Bucureşti, reuniţi la îndemnul MaiMultVerde. Un grup de voluntari Petrom a mai participat la plantare, la fel ca şi în celelalte acţiuni deşfăşurate sub sigla „Romania prinde rădăcini”, alături de sportivi din Slobozia şi din Bucureşti.   

Şi mai mulţi politicieni au ales să dea un semnal „verde”: preşedintele Camerei Deputaţilor - Roberta Anastase, ministrul Agriculturii - Ilie Sârbu, ministrul Mediului - Nicolae Nemirschi, ministrul Educaţiei - Ecaterina Andronescu, ministrul Tineretului şi Sportului - Monica Iacob Ridzi, foştii miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Valeriu Tabără, Adriana Săftoiu, Lavinia Şandru au plantat şi ei lângă localitatea ialomiţeană. Au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, toţi parlamentarii care reprezintă acest judeţ, preşedintele MaiMultVerde - Dragoş Bucurenci şi reprezentanţi ai RNP Romsilva.

Pădurea de la Sudiţi a fost plantată în anii `50, însă a fost grav afectată de fenomenul de uscare începând cu anul 2000. În 2002 fuseseră calamitate 300 de hectare de pădure. Potrivit specialiştilor, principalele cauze au fost seceta prelungită provocată de încălzirea globală şi poluarea solului. Cele trei tipuri de arbori plantate duminică la Sudiţi au fost alese de specialişti tocmai pentru capacitatea de a se adapta la condiţiile climaterice specifice zonei - vara se înregistrează aici maxime de până la 60 de grade Celsius la nivelul solului. Plantaţia sădită duminică intră în regim silvic, fiind protejată prin lege de la tăiere până la atingerea maturităţii. Cei 35.000 de arbori vor fi păziţi cu sprijinul autorităţilor locale.   

Terenul pe care s-a plantat duminică aparţinea în urmă cu 60 de ani boierului Aurelian Pană. Moşier la origine, Pană a ajuns ministru al Agriculturii în timpul celui de-al doilea război mondial şi a fost preşedinte al Academiei de agricultură şi preşedinte al sindicatului agricol. Numele său se leagă de aducerea în România a plantei soia. După război, conacul lui Pană devine sediu pentru IAS, iar moşierul este condamnat pentru crime de război şi moare în închisoare.   

Împădurirea realizată cu sprijinul voluntarilor este o acţiune care s-a desfăşurat cu succes şi în alte state europene şi urmăreşte să atragă atenţia autorităţilor, mediului politic şi al celui de afaceri, dar şi societăţii civile pentru restabilirea raporturilor normale între om şi mediu. Campania „România prinde rădăcini” este un demers civic privat, apolitic şi non-profit, fiind doar primul pas îndreptat către regenerarea fondului forestier naţional.  

Acţiunea ecologistă a avut prima etapă în toamna anului trecut. Cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieţi pe suprafeţe însumând peste 15 hectare din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău. Acele destinaţii au fost alese pentru că au fost locul de producere al unor inundaţii devastatoare în vara lui 2008, cauzate în mare parte şi de lipsa pădurilor. După acţiunea de la Sudiţi - Ialomiţa (pădure calamitată), campania „România prinde rădăcini” continuă în această primăvară cu plantări de arbori la Dăbuleni - Dolj (zonă de deşertificare), pe 22 martie, şi la Târgu Frumos - Iaşi (zonă afectată de alunecări de teren), pe 27 martie.   

Campania ecologistă se va întinde pe o durată de 5 ani, cu plantări succesive primăvara şi toamna, iar Realitatea TV va transmite în direct aceste mari acţiuni de voluntariat în sprijinul pădurii şi al unui viitor mai curat pentru generaţiile viitoare. IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Cine doreşte să participe la campaniile de plantare, se poate înscrie pe site-ul "Mai mult verde".