MENIU

Campania pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina a început cu un scandal sexual

Foto: REALITATEA.NET

Acuzaţii de pedofilie şi viol, cu ramificaţii politice, marchează începutul campaniei pentru prezidenţiale din Ucraina şi probabil, spun analiştii, vor urma şi alte reglări de conturi sordide până la scrutinul din 17 ianuarie, relatează AFP.

Scandalul a izbucnit la jumătatea lunii octombrie, când un deputat al Patidului Regiunilor, de opoziţie, prorurs, Vadim Kolesnicenko, a spus că cel puţin doi copii au fost violaţi într-o tabără din Crimeea, la Artek, iar patru înalţi responsabili ar fi fost implicaţi.

Numele suspecţilor a fost dezvăluit. Este vorba despre tatăl adoptiv al victimelor, jurnalistul Dmitro Poliuhovici, închis din august, şi trei deputaţi ai partidului premierului Iulia Timoşenko.

De atunci, scandalul ocupă primele pagini, unele organisme de presă făcând publice rezultatele unui test cu detectorul de minciuni şi ale unui examen medical atribuite copiilor.

Timoşenko nu a făcut până acum niciun comentariu, iar preşedintele Viktor Iuşcenko a cerut să se pună capăt "tuturor speculaţiilor" pe acest subiect.

Persoanele incriminate neagă orice responsabilitate, dar acest scandal, izbucnit cu câteva zile înaintea începerii campaniei pentru prezidenţiale, la 19 octombrie, ridică întrebări. Mai ales că Timoşenko şi liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, sunt principalii rivali din cursa electorală, iar parlamentarii nu au fost acuzaţi de mama copiilor, Olena Poliuhevici, decât în octombrie, la şapte luni de când a depus plângerea împotriva fostului ei soţ, pentru abuzuri sexuale asupra copiilor.

"O operaţiune sordidă de PR sau deviaţii sexuale tot atât de respingătoare?", se întreba recent cotidianul Ukrainska Pravda, adăugând că nu a reuşit să găsească un răspuns.

Ucrainenii, obişnuiţi cu jignirile între oamenii politici, nu par să fie prea preocupaţi de acest subiect. 51% dintre ei spun că acuzaţiile la adresa celor trei deputaţi ţin de "jocurile politice murdare" şi doar 13% le consideră justificate. 36% nu au nicio opinie.

Scandalul nu pare să aibă deocamdată impact asupra protagnoniştilor din prezidenţiale: doar 11% dintre respondenţi spun că şi-au revizuit părerea faţă de blocul Timoşenko, iar 10% faţă de Partidul Regiunilor.
"Dacă se admite că este vorba despre manevre politice, este grav. Campania de abia a început. Ce mai pregătesc oare specialiştii în comunicare?", se întreabă alarmat marţi cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Kommersant, prezidenţialele ucrainene "ar putea deveni un război al lucrurilor compromiţătoare şi al scandalurilor sexuale".

Parcă pentru a susţine această teză, un deputat din blocul Timoşenko i-a cerut procurorului general să ancheteze presupusa implicare a lui Viktor Ianukovici într-un viol comis în urmă cu ani de zile.

"Nu exclud noi surprize, scandaluri şi dezvăluiri în cele trei luni de campanie", spune Volodimir Fesenko, de la Centrul de cercetări Penta. "Am auzit spunându-se că presupuse raporturi homosexuale ar putea fi folosite împotriva unuia dintre candidaţi", a spus el.