MENIU

Camera Deputaţilor va lua o decizie cu privire la primul dosar al lui Năstase, Zambaccian 1

Foto: weblog.ro

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va pronunţa asupra scrisorii în care procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, solicită reluarea votului în ceea ce priveşte primul dosar al lui Adrian Năstase, Zambaccian 1, amânarea fiind solicitată de reprezentanţii PSD şi aprobată prin vot.

Sever Voinescu, secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, a declarat, la finalul şedinţei de luni, care a durat puţin peste 20 de minute, că, deşi preşedintele Camerei Roberta Anastase a propus trimiterea solicitării procurorului general la Comisia juridică, şase dintre deputaţii prezenţi la şedinţă au votat pentru o altă variantă, şi anume pentru propunerea social-democraţilor de amânare a unei decizii până în şedinţă.

"A existat propunerea, din partea doamnei preşedinte, de a trimite, în mod normal, la Comisia juridică, această scrisoare. Până la urmă, mai mulţi membri ai Biroului Permanent au solicitat timp pentru studierea acestui document şi decizia s-a amânat pentru miercuri. S-a supus la vot şi, cu şase voturi contra cinci, s-a decis să se amâne până miercuri. Vă puteţi da seama de apartenenţa politică a celor care au propus", a precizat Sever Voinescu.

Secretarul Camerei nu a dorit să precizeze cine anume a făcut propunerea de amânare, limitându-se la a răspunde afirmativ la întrebarea dacă solicitarea a venit din partea colegilor de partid a lui Adrian Năstase.

De altfel, Voinescu a precizat că au fost şi puncte de vedere în favoarea trimiterii şi către Comisia pentru Regulament a solicitării procurorului general şi a precizat că paşii care vor fi urmaţi pentru soluţionarea cererii Laurei Codruţa Kovesi, după o decizie a Biroului Permanent, urmează să fie stabiliţi de Comisia juridică.

"Este vorba despre o scrisoare în care se solicită plenului reluarea votului în ceea ce priveşte pe domnul deputat Năstase Adrian în legătură cu cererea pentru începerea urmăririi penale. Vă reamintesc că în cadrul legislaturii trecute cererea a fost respinsă, majoritatea în baza căreia a fost respinsă a fost declarată neconstituţională, iar acum procurorul general solicită reluarea votului în noile condiţii de constituţionalitate, pentru că regulamentul a fost modificat", a rezumat Voinescu conţinutul scrisorii venite din partea procurorului general.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor în care solicită repunerea în analiză a dosarului Zambaccian 1, în care este implicat deputatul PSD Adrian Năstase, fiind acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, participaţie improprie la fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Curtea Constituţională  a stabilit că hotărârile Parlamentului se iau cu majoritate simplă.