MENIU

Calamităţile naturale din Asia-Pacific au provocat moartea a 2.000 de oameni într-o săptămână

Foto: RTV

Seisme, tsunami, taifunuri - catastrofele naturale care au lovit regiunea Asia-Pacific au făcut ca aproape 2.000 de persoane să-şi piardă viaţa în decurs de o săptămână, potrivit unui bilanţ întocmit duminică de AFP pe baza surselor oficiale.

În Indonezia, ONU a evaluat numărul deceselor la cel puţin 1.100 şi estima sâmbătă că 3.000 până la 4.000 de persoane se află încă sub dărâmături după seismul de 7,6 care s-a produs miercuri. 

Ministrul indonezian al Sănătăţii a menţionat duminică un bilanţ de 551 de decese confirmate, în timp ce autorităţile şi agenţiile internaţionale au avertizat că un bilanţ fiabil nu va fi disponibil totuşi înainte de mijlocul săptămânii viitoare.

În acelaşi timp, speranţa de a mai găsi supravieţuitori se diminua în Indonezia, la patru zile de la producerea cutremurului violent din insula Sumatra. Mii de persoane sunt date dispărute.

În Filipine, bilanţul total al morţilor se ridica duminică la 308 după trecerea furtunii tropicale Ketsana, la 26 septembrie, care a provocat moartea a 293 de persoane la Manilla şi în împrejurimile capitalei filipineze. Taifunul Parma, care a măturat sâmbătă extremitatea nordică a insulei Luçon, a făcut 15 morţi.

În Vietnam, bilanţul taifunului Ketsana a atins 162 de morţi şi 616 răniţi. Crucea Roşie a lansat un apel internaţional pentru strângerea de fonduri care să vină în ajutorul celor 210.000 de sinistraţi.

Ketsana a provocat, de asemenea, moartea a 24 de persoane în Laos şi 17 decese în Cambodgia.

În Asia de Sud, India a plătit un tribut greu după inundaţiile din sudul ţării - cel puţin 200 de persoane au murit în ultimele zile. Soldaţi şi elicoptere ale armatei au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul localnicilor rămaşi izolaţi din cauza intemperiilor. Militarii au distribuit pachete cu alimente şi material medical în satele inundate.

În insulele Samoa, din Pacificul de Sud, unde marţi un seism cu magnitudinea 8 a provocat un tsunami, au murit 176 de oameni. Adevăraţi pereţi de apă, de aproape opt metri înălţime, au devastat arhipelagul alcătuit din statul independent Samoa şi insulele Samoa americane.