MENIU

Cadrele didactice din Arad refuză să semneze pentru intrarea în concediu fără plată

Elevi

Liderii sindicatelor din învăţământul arădean susţin că profesorii nu vor să accepte legea prin care ar urma să stea 10 zile în concediu fără plată.

Cadrele didactice din judeţul Arad refuză să semneze pentru a intra în concedii fără plată în lunile noiembrie şi decembrie şi ameninţă că vor declanşa proteste.

\"Profesorii consideră că acest lucru trebuie să fie acceptat de către ambele părţi, iar în prealabil sindicatele trebuiau să fie consultate. În acest moment aşteptăm să vedem care este reacţia angajatorului. Conform Codului Muncii şi al Contractului de Muncă, nu poţi tri­mite pe cineva forţat în concediu fără plată. În caz contrar, legea este încălcată. În plus, Ministerul Educaţiei trebuie să vină cu o grilă de salarizare. Să explice foarte clar ce înseamnă această diminuare de 15,5 la sută\", a declarat Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Arad.

La rândul său, Dănuţ Ienăşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, care are aproximativ 6.000 de membri, a spus că prin forţarea cadrelor didactice de a-şi lua concediu fără plată se comite un abuz \"grosolan\". \"Această măsură pe care au luat-o, ne-a luat dreptul de a mai putea acţiona în vreun fel. Noi nu vrem decât ca angajatorul să se responsabilizeze. Să ne dea şi soluţiile. Sindicatele din învăţământ nu au fost consultate, iar profesorii nu au semnat. Ei nu trebuie să arunce toată res­ponsabilitatea în curtea condu­cerilor unităţilor de învăţământ. Trebuie să vină cu soluţii\", a declarat Dănuţ Ienăşescu.

Liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad a mai spus că în perioada următoare vor urma consultări între sindicalişti, urmând să fie luată o decizie în privinţa formei de protest la care se va apela.