MENIU

Cabinetul israelian de securitate se va pronunţa miercuri asupra unui armistiţiu cu Hamas

Foto: britannica.com

Cabinetul israelian de securitate se va pronunţa miercuri asupra unei propuneri a premierului în exerciţiu Ehud Olmert, care condiţionează armistiţiul cu Hamas şi deschiderea punctelor de trecere spre Fâşia Gaza de eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit de către Hamas, transmite AFP.

Cabinetul format din 12 miniştri va începe discuţiile la 9.00 ora României, a anunţat un purtător de cuvânt al lui Olmert.

Potrivit analiştilor, premierul, care a obţinut sprijinul şefului diplomaţiei, Tzipi Livni, şi al ministrului apărării Ehud Olmert va supune votului propunerea sa.

Postul public de radio a anunţat că, odată ce va fi obţinut acordul Cabinetului de securitate, Olmert intenţionează să discute la telefon cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, a cărui ţară joacă rolul de mediator între Israel şi Fâşia Gaza.

"Vrem mai întâi să rezolvăm Shalit, iar apoi vom analiza redeschiderea punctelor de trecere (în Fâşia Gaza - n.red.) şi reconstrucţia" teritoriului palestinian, a declarat Olmert marţi. Întrebat despre declaraţiile preşedintelui egiptean, Olmert a răspuns: "Nu cred că există critici ale Egiptului la adresa noastră".

Mubarak a acuzat luni seara Israelul că a dat înapoi parţial de la negocierile pentru un armistiţiu în Gaza, adăugând că acestea "nu pot fi în niciun fel" condiţionate de eliberarea soldatului israelian.

La rândul său, gruparea palestiniană islamistă Hamas se opune oricărei legături între un armistiţiu şi eliberarea lui Gilad Shalit, un soldat franco-israelian răpit în 2006 de un comando palestinian la graniţa cu Fâşia Gaza. El este reţinut de atunci de Hamas pe teritoriul palestinian.

Mai multe articole despre:
Israel Hamas armistiţiu