MENIU

CAB: Ordinul Ministerului Justiţiei referitor la sporul de 50% poate crea tensiuni între judecători

Foto: romanialibera.ro

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) arată, în motivarea deciziei din 24 aprilie, prin care a suspendat două ordine emise de Ministerul Justiţiei, privind sporul de 50%, că "acordarea selectivă şi discriminatorie a acestor drepturi (...) ar avea ca efect relaţii tensionate în colectivele de judecători".

"Acordarea pentru luna martie a unor drepturi salariale, pentru toţi judecătorii, şi revocarea ulterioară a măsurii, prin acordarea selectivă şi discriminatorie a acestor drepturi, în condiţiile în care activitatea de justiţie este exercitată egal de toţi judecătorii, ar avea ca efect dezorganizarea activităţii şi relaţii tensionate în colectivele de judecători, ceea ce implică producerea unei pagube iminente care nu poate fi prevenită decât prin suspendarea efectelor actelor ulterioare ordinului din 4 martie", motivează magistraţii CAB decizia din 24 aprilie.

Curtea de Apel arată că revocarea unui act administrativ se poate face dacă actul nu a produs efecte juridice. Dar Ministerul Justiţiei a emis ordinul de revocare în data de 9 aprilie, la o lună de la emiterea ordinului din 4 martie, "iar acestă împrejurare creează o îndoială serioasă în privinţa legalităţii măsurii de revocare", susţine instanţa.

Magistraţii motivează că la dosar nu există dovada că Ministerul Justiţiei a cerut, în instanţa de contencios administrativ, anularea ordinului din 4 martie. Potrivit legii, "autoritatea publică emitentă a unui act administrativ nelegal poate să solicite instanţei constatarea nulităţii acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat, întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice".

Curtea de Apel a apreciat că sunt îndeplinite cerinţele articolului 14 din Legea Contenciosului Administrativ care prevede, printre altele, că "în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, odată cu sesizarea autorităţii publice care a emis actul, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ până la pronunţarea instanţei de fond".

Ministerul Justiţiei a anunţat că va ataca cu recurs soluţia Curţii de Apel Bucureşti, din 24 aprilie, prin care au fost suspendate ordinele emise de MJ pe 9 aprilie, referitoare la acordarea şi pe viitor a sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare numai celor care au hotărâri definitive.

Magistraţii din cadrul Curţii de Apel şi Tribunalului Bucureşti au obţinut, în instanţă, suspendarea ordinelor emise de Ministerul Justiţiei pe 9 aprilie care se referă la acordarea şi pe viitor a sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare numai celor care au hotărâri definitive.

Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a admis, prin sentinţa din 24 aprilie, cererea formulată de judecători şi a suspendat executarea ordinelor până la pronunţarea instanţei pe fond. Este vorba despre procesul deschis de mai mulţi magistraţi bucureşteni pentru suspendarea şi apoi anularea ordinelor 1165 şi 1163, emise în data de 9 aprilie de Ministerul Justiţiei (MJ).

Decizia de suspendare dată pe 24 aprilie este executorie, adică produce efecte din data pronunţării.

Mai multe articole despre:
sentinţă Curtea de Apel Bucureşti sporuri CAB