MENIU

C. Vrabie: Acolo unde nu sunt fonduri, nu va exista poliţie locală

Foto: gazetaoltului.ro

"Vom avea două tipuri de politişti în România: cei din Poliţia Locală si cei din Poliţia Naţională", a anunţat ministrul Internelor, Dan Nica, în luna aprilie. Însă recent, ministrul Nica a venit cu o precizare importană: Legea Poliţiei Locale nu prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru finanţarea acestui tip de poliţie.

Acest lucru înseamnă că schimbarea Poliţiei comunitare în Poliţie locală - aşa cum prevede proiectul legislativ - se va face pe banii autorităţilor locale. Aşadar, numai acolo unde primăriile au fonduri va exista poliţie locală.

În principiu, Legea Poliţiei Locale va trece de Parlament, urmând să fie promulgată de preşedinte până la sfârşitul anului. Spunem "în principiu" pentru că, după cum admite, la Realitatea FM, secretarul de stat din Ministerul Internelor, Cătălin Vrabie, nimic nu este sigur în această privinţă.

Practic, înfiinţarea Poliţiei Locale nu va modifica foarte multe în ceea ce priveşte securitatea localităţilor din România, aşa cum reiese dintr-o precizare făcută, la Realitatea FM, de preşedintele Asociaţiei Comunelor, Emil Draghici.

Potrivit lui Drăghici, poliţie locală va exista în toate municipiile şi în 90% dintre oraşe, dar numai într-o cincime din comunele ţării. Poliţia locală ar urma să înlocuiască poliţia comunitară, fiindu-i rezervate atribuţii mai multe decât aceasta din urmă. Spre exemplu, poliţiştii locali vor putea să-i ajute pe cei rutieri în dirijarea traficului. 

Ascultă interviul

Mai multe articole despre:
poliţie Dan Nica poliţie locală