MENIU

Bulgaria va deschide un consulat la Timişoara pentru a întări relaţiile economice în zona de vest

Foto: tourist-informator.info

Bulgaria va deschide un consulat la Timişoara, în prima jumătate a anului 2010, vestul ţării fiind una dintre zonele în care bulgarii sunt interesaţi să investească, a anunţat Iavor Stoyanov, consulul Bulgariei la Bucureşti.

Iavor Stoyanov s-a întâlnit, joi, cu autorităţile judeţului Arad, cu care a discutat pe tema dezvoltării relaţiilor economico-comerciale între cele două ţări, dar şi pentru a identifica problemele comunităţii bulgare din zonă. "Bulgaria va deschide, în prima jumătate a anului 2010, un Consulat onorific în zona Banatului, la Timişoara. Dorim să îi dăm noului consul puteri sporite, tocmai pentru a putea stabili o punte de legătură mult mai bună cu judeţele din zona de vest. Ideea noastră este de a colabora mult mai intens şi cred că vom reuşi acest lucru, în momentul în care vom avea reprezentare pe zona Banatului. Suntem interesaţi de posibilităţile de investiţie în judeţul Arad şi în regiunea de Vest", a declarat Iavor Stoyanov.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a prezentat oficialului bulgar posibilităţile de investiţii la nivelul judeţului, în special în domeniul transporturilor şi al dezvoltării relaţiilor economico-comerciale. "Este prima dată când mă întâlnesc cu partea bulgară la acest nivel.  Relaţiile cu Bulgaria sunt legate şi de comunitatea bulgară care există la nivelul judeţului Arad şi pe care am sprijinit-o în diferite domenii, atunci când a fost nevoie. Suntem foarte interesaţi de această colaborare şi vom contribui la intensificarea şi dezvoltarea relaţiilor", a declarat Nicolae Ioţcu.

Consulul Bulgariei la Bucureşti s-a întâlnit şi cu prefectul judeţului Arad, iar una dintre punctele abordate a fost cea a transportatorilor români şi bulgari care întâmpină acceaşi problemă cu autorităţile maghiare la vămile din Ungaria şi pe teritoriul acestei ţări. Transportatorii din cele două ţări s-au plâns de mai multe ori, inclusiv Uniunii Europene, că autorităţile din Ungaria îi amendează excesiv şi incorect, iar autovehiculele comerciale le sunt sechestrate abuziv.

Atât consulul Bulgariei, cât şi prefectul Călin Bibarţ au apreciat că în această problemă, atât autorităţile române, cât şi cele bulgare, trebuie să îşi unească eforturile.

Mai multe articole despre:
Timişoara Bulgaria consulat