MENIU

Bugetul Festivalului Producătorilor de Film Independenţi, mai mic cu 40% faţă de anul trecut

Foto: cleveland.about.com

Bugetul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), care se desfăşoară în perioada 22 – 28 iunie în Mamaia şi Constanţa, este mai mic cu 40% faţă de anul trecut, potrivit organizatorilor.

Producătorul festivalului, regizorul Dinu Tănase, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că fondurile alocate de Consiliul Judeţean Constanţa pentru ediţia din acest an a IPIFF sunt mai mici cu 20% faţă de cele alocate în 2008. “La acestea se adaugă şi devalorizarea cu aproximativ 20% a leului, ceea ce face ca bugetul să fie de fapt cu 40% mai mic faţă de anul trecut”, a precizat Dinu Tănase.

Acesta a adăugat că şi premiile vor fi reduse tot cu 40%, dar nu a avansat cifre concrete, ci a punctat faptul că anul trecut marele premiu a fost de 3.000 de euro.

Organizatorii au mai spus că la acest festival vor putea fi urmărite filme premiate la importante concursuri de gen din lume, inclusiv filme de Oscar. Din cauza unor modificări de ultim moment, însă, lista finală a proiecţiilor nu va fi cunoscută decât luni. Se ştie însă cu siguranţă că una dintre atracţiile festivalului va fi filmul lui Corneliu Porumboiu “Poliţist, adejctiv”, proiecţia fiind programată marţi dimineaţa.

De asemenea, de anul viitor se intenţionează organizarea unei astfel de caravane în staţiunile de pe litoral.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) 2009 va avea loc la Mamaia şi Constanţa, în perioada 22 - 28 iunie, la ediţia din acest an putând concura şi liceenii din Constanţa pasionaţi de film, cu miniproducţii de câte un minut.

Iniţiat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, IPIFF este unica manifestare din domeniu care are ca program prezentarea tuturor producţiilor româneşti de lung şi scurt metraj lansate în premieră în ultimul an (iunie 2008-iunie 2009), din dorinţa producătorilor de a arăta şi supune judecăţii publicului imaginea completă a cinematografiei naţionale.

Alături de competiţia profesioniştilor, un accent important va fi pus pe competiţia şcolilor de film, inaugurată la ediţia precedentă a IPIFF, ca expresie a preocupării producătorilor pentru tânăra generaţie de cineaşti. Mai mult decât atât, la această ediţie vor concura şi liceenii din Constanţa pasionaţi de film, cu miniproducţii de câte un minut, intitulate "A Drop of See" (O picătură de mare).

Vor completa oferta IPIFF avanpremierele unor lungmetraje româneşti din stagiunea 2009-2010, Caravana IPIFF pe Litoral (Mangalia, Neptun, Saturn, Eforie), workshop-uri de iniţiere în arta şi tehnica filmului, lansări de carte, expoziţii, concerte, spectacole-eveniment.

“Palmaresul IPIFF 2009 va include un premiu al publicului şi un premiu al criticii, iar ultima ediţie a ziarului festivalului, CineFestival, va publica o ierarhizare a tuturor lungmetrajelor vizionate, într-un tablou cu cotaţiile acordate de o echipă a criticilor şi publiciştilor de specialitate aflaţi la faţa locului”, a declarat Dinu Tănase, producătorul festivalului.
Mai multe articole despre:
buget filme Mamaia