MENIU

Bruxelles-ul reia dezbaterea despre taxa pe emisiile de dioxid de carbon pentru reducerea poluării

Foto: wordpress.com

Comisia Europeană (CE) are în vedere crearea unei taxe pe dioxidul de carbon emis la nivel european, care să ajute la stimularea unui consum mai curat şi lupta împotiva schimbărilor climatice, a anunţat comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, citat de AFP.

"Unele state membre au anunţat deja, iar altele au în vedere introducerea unei taxe pe CO2, dar avem nevoie de o reglementare la nivelul întregii Europe", a spus Kovacs presei după reuniunea miniştrilor europeni de finanţe la Goteborg.

Franţa a decis să aplice din 2010 o asemenea taxă, care există deja în Scandinavia, în special în Suedia, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE. Ideea a fost discutată vineri pentru prima dată la o reuniunea a miniştrilor UE, a mai spus comisarul european, care a adăugat că nu a depistat semne descurajatoare în acest sens.

UE are nevoie de un instrument pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv pentru a face rost de resursele necesare finanţării unei politici climatice mondiale, a mai spus Kovacs, care consideră că "este eseţial să fie pus un preţ pe emisiile de dioxid de carbon".

În Europa există deja un sistem de cote de emisii de CO2 pentru companii, dar acesta acoperă 40-45% din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră. Gospodăriile, transportul şi o serie de alte sectoare sunt lăsate în afara reglementării, a precizat Kovacs.

"Este nevoie de un alt instrument. Acesta ar putea consta în taxarea CO2", potrivit comisarului pentru fiscalitate, care va pregăti un proiect în acest sens, ce trebuie adoptat în unanimitate de statele membre ale UE. Concret, taxa pe CO2 ar urma să fie aplicată tuturor sectoarelor care nu sunt supuse sistemului de drepturi de emisie. Taxa ar putea fi aplicată la nivelul TVA sau la cel privind accizele.

"UE va fixa un nivel minim, iar statele membre vor putea stabili o taxă mai mare", a mai spus Kovacs.