MENIU

Bolnavii cu afecţiuni oftamologice din Gorj au rămas fără medicamente

Sănătatea a zeci de pacienţi cu probleme oftalmologice este în pericol. Atropina, un medicament indispensabil, lipseşte cu desăvârşire din farmacii din cauza unor taxe impuse de Ministerul Sănătăţii. Singura şansa a bolnavilor sunt farmaciile din ţara vecină, Ungaria.

Producătorii de medicamente sunt obligaţi de un ordin al Ministerului Sănătăţii ca în fiecare lună, până pe data de 25, să vireze la minister un procent cuprins între 5 şi 11% din vânzări.

În urma acestui ordin, o parte dintre producători străini de medicamente refuză desfacerea produselor farmaceutice pe piaţa românească. În această situaţie este firma care produce atropina, o substanţă folosită în afecţiunile oftalmologice, pe care medicii o folosesc mai ales la operaţii, pentru dilatarea pupilei.

Atropina mai poate fi cumpărată din Ungaria. Majoritatea pacienţilor nu-şi pot permite însă costurile.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj a aflat din presă despre această situaţie. Deocamdată nu există nicio soluţie pentru că firma importatoare refuză distribuirea în România câta vreme se aplică ordinul Ministerului Sănătăţii.