MENIU

Bogaţii mexicani au petrecut 1 Mai în staţiuni de lux, unde au fost primiţi cu pietre de localnici

Foto: www.craciun-revelion.ro

Locuitorii din Mexico City au rămas în casele lor de 1 Mai, aşa cum le-a cerut preşedintele Felipe Calderon, cu excepţia celor bogaţi, care s-au grăbit să ajungă pe plajele de la Oceanul Pacific, unde localnicii au aruncat cu pietre în autocarul în care se deplasau.

Deşi hotelurile din Mexic sunt ocupate în proporţie de numai 10-15% de o săptămână, din cauza alertei de gripă porcină, care a provocat 15 decese în această ţară, staţiunea balneară Acapulco de la ţărmul Oceanului Pacific era ocupată vineri dimineaţa în proporţie de 64%, potrivit Biroului de Turism.

Desigur, acest nivel este mai scăzut decât cel obişnuit în astfel de perioade, a subliniat sursa.

La Acapulco, o surpriză neplăcută i-a aşteptat pe cei veniţi să petreacă ziua de 1 Mai: primarul Manuel Anorve Banos a impus aceleaşi măsuri severe pentru a preveni epidemia ca şi în Mexico City. Astfel, cafenelele, restaurantele, barurile, discotecile, chioşcurile şi micile restaurante de pe stradă au fost închise, iar toate activităţile nautice au fost întrerupte. În plus, Banos le-a cerut locuitorilor din Mexico City, aşa numiţii "chilangos", "să nu vină dacă au gripă".

"Nu trebuiau să vină, aduc virusul cu ei", spune Edgar Rubio Hernandez, profesor universitar. El a adăugat că, la nivel naţional, regional sau local, autorităţile nu iau măsuri suficiente "pentru a evita sosirea turiştilor din capitală, ceea ce produce pericolul unei îmbolnăviri".

Un autocar din Mexico City a fost chiar lovit cu pietre de locuitorii nervoşi ai staţiunii, potrivit presei locale.

Afluenţa de 1 Mai va fi la fel de mare ca cea din Săptămâna Mare, preconizează Hernandez, deşi vineri nu avea motive să o facă.

Totuşi, foarte puţine persoane au mers la Cancun, o altă importantă destinaţie turistică din peninsula Yucatan, la Marea Caraibelor. Pe aeroportul din Cancun, majoritatea persoanelor plecau, iar numai câteva soseau cu zborurile internaţionale. Călătorii treceau prin scanere termice, care detectează temperatura corpului şi determină dacă cineva are febră.

Experţii medicali au avertizat însă, că acestea nu sunt foarte eficiente.

Mai multe articole despre:
Mexic staţiuni gripă porcină