MENIU

Boc: Legea salarizării unitare este o lege fără excepţii şi fără privilegii - VEZI FORMA FINALĂ A PROIECTULUI

E. Boc: Legea pe care v-o propunem este una fără excepţii şi fără privilegii şi este una singură
Foto: RTV
Legea salarizării unitare

Vom avea o singură lege a salarizării unice, la baza căreia au stat mai multe principii, stabilite încă din 2008, cu toate că "vechiul Guvern n-a avut voinţa politică şi forţa unei Coaliţii care să susţină trecerea unui asemenea proiect de lege", a spus Emil Boc, în deschiderea discursului de asumare a Legii salarizării unitare.

"Vechiul Guvern n-a avut voinţa politică şi forţa unei coaliţii care să susţină trecerea unui asemenea proiect de lege. Este nevoie de un Guvern care să se bazeze pe un sprijin parlamentar solid şi pe un parteneriat coerent pentru că acest proiect de lege nemulţumeşte pe unii din cauză că se pierd privilegii", a spus Emil Boc.

"Ştim bine că, în momentul în care se pierd bani, oamenii sunt nefericiţi. Dar ştim la fel de bine că această lege trebuie să fie făcută pentru 22 de milioane de români şi trebuie să fie făcută astfel încât, pentru fiecare profesie, în funcţie de pregătirea profesională şi de celelalte criterii prevăzute de lege, legea să fie corectă cu toţi şi nu doar cu unii, cum a fost până în momentul de faţă", a explicat premierul.

Potrivit premierului, prin aplicarea acestei Legi a salarizării unitare, "îngheţăm ceea ce este foarte mare şi mare, creştem foarte puţin salariile din vârful piramidei, în perioada 2010-2015, şi le creştem, în regim accelerat, pe cele existente".

Prin trecerea de la actualul sistem de salarizare, cu 39 de legi, la noul sistem de salarizare, cu o singură lege, "nicio persoană nu înregistrează o diminuare a salariului brut de care beneficiază, potrivit actualelor reglementări", a asigurat premierul.

"Este pentru prima dată când România va avea o lege unică de salarizare a bugetarilor. Toate guvernările anterioare au fugit de asumarea unei răspunderi pentru această reformă care este absolut necesară pentru a pune bazele unei ierarhizări echitabile şi coerente a salariilor în sistem public. Pentru aceasta, legea pe care v-o propunem este una fără excepţii şi fără privilegii, şi este una singură", a avertizat Emil Boc. 

"În temeiul constituţional al articolului 114, Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul de Lege pentru salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice", a încheiat premierul.