MENIU

Boc i-a "curăţat" pe bugetari de sporuri, dar, prin desfiinţarea ADS, a dat pe mâna primarilor afaceri de 40 de miliarde de euro, anunţă presa de astăzi

Foto: mediapres.ro

Dovada crimelor miliţiei lui Voronin

Atrocităţile regimului comunist de la Chişinău ies la iveală. Deşi procuratura din Moldova spune că tânărul Valeriu Boboc, 23 de ani, a murit intoxicat cu fum în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, fotografiile obţinute de reporterii Evenimentului Zilei la faţa locului arată răni pe faţă, o gaură adâncă pe frunte şi multiple vânătăi pe corp. Potrivit familiei, Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime în arestul poliţiei moldovene, dar raportul medicilor legişti, citat şi de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută”. Valeriu Boboc era căsătorit şi avea un copil de un an şi jumătate. De altfel, liderul partidului de opoziţie Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urechean, vorbise despre o victimă, fără a-i da numele. Potrivit acestuia, era vorba despre un tânăr de 23 de ani, din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, „omorât în torturi la poliţie”.

Voronin-fiul curăţă mizeria tatălui

Sediile Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chişinău, devastate în urma protestelor de pe 7 aprilie, vor fi renovate de firma fiului preşedintelui Vladimir Voronin, Glorinal, pe banii luaţi de la instituţiile de învăţământ din R. Moldova, a afirmat Serafim Urechean, liderul formaţiunii de opoziţie Alianţa Moldova Noastră. Bănuielile lui Urechean au un anume temei: muncitorii firmei Glorinal au fost surprinşi de fotoreporteri în timp ce curăţau Parlamentul şi Preşedinţia de la Chişinău de urmele conflictului abia încheiat. Cotidianul a găsit o foto­grafie Reuters în care apar o serie de persoane purtând uniforme pe care este inscripţionat GLORINAL şi care strâng atât documentele împrăştiate, cât şi geamurile sparte sau bucăţile din lemn şi din beton. Costul estimat al lucrărilor este de 300 de milioane de lei moldoveneşti (26,7 milioane de dolari), fără a include mobilierul şi echipamentul deteriorat, a precizat ministrul Construcţiilor de la Chişinău, Vladimir Baldovici, conform Cotidianul.

S-a aprobat bugetul după FMI! Când vine rectificarea după criză?

Guvernul a tăiat aproape un miliard de euro din bugetele Agriculturii, Apărării, Internelor şi Educaţei, în timp ce Ministerul Muncii este singurul care primeşte fonduri suplimentare, de aproape 325 milioane de euro, pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor de şomaj, potrivit primei rectificări a bugetului de stat pe 2009, aprobată în şedinţa Cabinetului Boc de la finele săptămânii trecute. Principalele ţinte asumate în acordul cu FMI şi instituţiile financiare internaţionale, adică o scădere a economiei de circa 4% şi un deficit bugetar de 4,6%, au devenit oficiale, înlocuind proiecţiile iniţiale, adică o creştere a PIB de 2,5%, respectiv un deficit de numai 2%. Tot la finele săptămânii trecute, experţi financiari, citaţi de NewsIn, susţineau că, în primul trimestru al anului, a fost deja contabilizat un deficit bugetar de 1,54% din PIB. Finanţele nu confirmă însă cifra. Oamenii de afaceri, patronatele şi analiştii chestionaţi de Business Standard sunt de părere că vor urma şi alte rectificări bugetare în 2009, ca urmare a evoluţiei economiei într-un an care stă sub semnul crizei.

Desfiinţarea ADS dă liber primarilor la afaceri de 40 miliarde de euro


După ce Ministerul Agriculturii a anunţat desfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi trecerea tuturor terenurilor gestionate la primării, specialiştii din domeniu susţin că în spatele acestei mişcări se află, de fapt, presiuni puternice ale clientelei politice, care vrea să pună mâna pe terenuri de sute de milioane de euro. Nici Ministerul Agriculturii, nici ADS şi nici DNA nu ştiu la cât se ridică patrimoniul ADS, adică valoarea terenurilor şi a bunurilor care vor fi transferate la primăriile locale, pentru că acestea nu au fost evaluate. Nu va fi deci greu ca, mai devreme sau mai târziu, multe dintre terenurile neevaluate să intre în proprietate privată. „ADS administrează 400.000 de hectare de teren, aproape în toate judeţele ţării, dar disproporţionat. Cu o medie de 10 euro/mp, patrimoniul ADS ar ajunge la nu mai puţin de 40 de miliarde de euro. Se adaugă însă suprafaţa terenurilor de incintă, neevaluate încă, activele nevandute (sedii, depozite, grajduri) şi datoriile de redevenţă. Agenţia are un buget anual de 140-150 milioane de lei, din care 100 de milioane merg la bugetul de stat. Diferenţa de bani se regăseşte în salarii şi alte cheltuieli ale instituţiei”, au explicat, pentru Gardianul, surse apropiate Agenţiei.

Boc i-a „curăţat” pe bugetari de sporuri

Guvernul a redus cu 159 milioane de euro cheltuielile de personal ale instituţiilor publice şi acum se pregăteşte să-i elimine din sectorul bugetar, prin restructurare, doar pe angajaţii care, potrivit premierului Emil Boc, „taie frunză la câini". Bugetarilor care vor rămâne la posturi le vor fi diminuate doar unele sporuri. „Nu au fost afectate sub nicio formă sporurile prevăzute în Codul Muncii", a subliniat premierul Boc. Analistul Ilie Şerbănescu crede că din tăierea sporurilor se pot realiza economii semnificative, în condiţiile în care unele instituţii dădeau până acum 82 de sporuri, iar în Codul Muncii figurează doar vreo trei sporuri. „Este foarte bine că lasă la latitudinea ministerelor şi agenţiilor acordarea sporurilor, pentru că acum acestea trebuie să se descurce cu un buget redus", susţine analistul, citat de România Liberă.

Berceanu: e mult mai scump să reziliem contractul cu Bechtel decât să continuăm aşa lucrarea

În momentul de faţă ar fi mult mai scump ca statul român să rezilieze contractul cu Bechtel decât să continue autostrada în partenerit cu americanii, deşi contractul a fost atribuit politic, a declarat duminică ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, invitat la o emisiune TV. „Dacă rupem contractul acum, doi ani de zile nu vom putea face nimic acolo, adică să aducem pe altcineva să construiască. Costă mult mai mult cu astfel de exerciţii decât încercarea de a găsi soluţii de a continua contractul aşa”, a spus Berceanu. Ministrul a declarat, de asemenea, că autostrada Transilvania, care, iniţial, trebuia să coste 2,2 miliarde de euro şi va ajunge să coste de circa trei ori mai mult, este, cu acte oficiale în faţă, un contract politic, relatează Gândul.

Marinari români răpiţi de piraţi de sub nasul NATO

Teama de apele Golfului Aden din Oceanul Indian a redirecţionat traficul de mărfuri în toată lumea, afectând chiar şi Portul Constanţa. Forţele navale ale NATO nu reuşesc să stopeze uluitoarea recrudescenţă a unui fenomen de secol XIX. Un remorcher sub pavilion italian  a fost capturat, sâmbătă, în Golful Aden din Oceanul Indian, având 16 persoane la bord. Vasul aparţine societăţii Micoperi Marine Contractors. „Zece italieni, cinci români şi un croat se află la bord”, a declarat Claudio Bartolotti, reprezentantul societăţii italiene. În zonă se aflau trei nave militare străine, din cadrul NATO, dar timpul de intervenţie al acestora în cazuri de atacuri ale piraţilor a fost insuficient pentru împiedicarea capturării navelor civile. În prezent, în zona coastelor Somaliei sunt capturaţi 10 marinari  români, în timp ce un al unsprezecelea este ostatic în Nigeria. De-a lungul timpului, 18 români au fost răpiţi în regiune, aproape jumătate fiind în cele din urmă eliberaţi, precizează Adevărul.

Un milion pentru Il Luce

Pentru prima oară după Revoluţie, numele lui Mircea Lucescu apare pe o listă oficială a candidaţilor la postul de selecţioner şi, mai mult decât atât, antrenorul lui Şahtior e prima opţiune a FRF. Ionuţ Lupescu va pleca dupa Paşti la Doneşk pentru discuţiile finale cu Mircea Lucescu. Surse credibile, conform Ziua, susțin că FRF ar avea pregătit un salariu anual de un milion de euro pentru noul antrenor, dar directorul general al federaţiei spune că suma e prea mare.

L-au descălţat turcii!

Rămas brusc fără funcţiile de premier şi de şef de partid, liberarul Călin Popescu-Tăriceanu s-a confruntat recent cu o experienţă neplăcută, de care au parte oamenii de rând. El a fost surprins pe 5 aprilie în timpul unui control pe aeroportul din Istanbul, unde poliţiştii de frontieră l-au obligat să se descalţe. Desigur, aceasta este o pură formalitate şi oamenii s-au obişnuit cu ideea că trebuie să suporte rigorile într-o lume devenită din ce în ce mai nesigură din cauza terorismului. Totuşi, pentru fostul premier, care tocmai îşi pierduse şi funcţia de preşedinte al PNL, aventura de pe aeroport a fost o premieră nu tocmai plăcută, scrie Cancan.

Fratele lui Obama, acuzat de tentativă de viol

Unui frate vitreg al preşedintelui american Barack Obama i s-a refuzat viza de intrare în Marea Britanie, deoarece a fost acuzat de tentativă de viol, a dezvăluit publicația News of the World. Samson Obama a fost oprit de autorităţile pentru imigrare pe aeroportul East Midlands în luna ianuarie, când se afla pe drum spre Washington pentru inaugurarea preşedintelui american. Testele biometrice le-au alertat pe autorităţi că Samson, proprietar al unui magazin de telefoane mobile în Kenya, fusese anterior arestat de poliţia din Berkshire. Arestarea avusese loc în urma unui presupus atac sexual asupra unei tinere britanice, cu două luni înainte, însă Obama nu a fost pus sub acuzare. Totodată, acestuia i s-a refuzat viza după ce s-a observat că unul dintre documentele pe care le-a prezentat era fals, dezvăluie Click!.

Becali: M-aţi umilit destul, ajunge!

Regrete, speranţe, iertare şi ganduri chinuitoare care nu-i dau pace, acolo, între cei patru pereţi... Mesaje către cei care l-au aruncat după gratii şi citate din Biblie, Cartea Sfântă. Cu asta se hrăneşte Gigi Becali în arestul care, probabil, îi va fi casă cel puţin până la sfârşitul acestei luni. O „casă” pe care, de cum a pus piciorul în ea, a „amenajat-o” după gustul şi convingerile sale. Ispitele trupeşti, celebrele poze cu femei dezbrăcate, care fac să ia razna imaginaţia oricărui infractor închis, au dispărut de pe pereţii micii celule. Milionarul mărturiseşte, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, că a fost umilit, dar că a îndurat totul cu demnitate.
Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei