MENIU

Boc a discutat cu Biden despre vize, scutul antirachetă şi organizarea unui Forum de afaceri comun

Foto: NewsIn

România a făcut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces în ceea ce priveşte acordarea de vize pentru cetăţenii români, a declarat premierul în exerciţiu Emil Boc în cadrul întrevederii cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden.

"În ceea ce priveşte acordarea de vize pentru cetăţenii români, primul-ministru în exerciţiu Emil Boc a arătat că România a făcut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces şi a subliniat că autorităţile române sunt dispuse să continue cooperarea cu autorităţile americane competente, în special cu Ambasada SUA la Bucureşti, pentru informarea cetăţenilor români cu privire la exigenţele procesului de analizare a cererilor de viză", se arată într-un comunicat remis de Guvern la finalul întrevederii.

România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor, potrivit datelor făcute publice de către Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS). DHS a publicat lista ratelor de refuz pe naţionalităţi pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata României este una dintre cele mai mari din UE, singura ţară care o depăşeşte fiind Marea Britanie, cu 27,8%.

În cadrul discuţiei, care a avut loc joi la Palatul Victoria, a fost abordată şi tema scutului antirachetă. Premierul în exerciţiu a subliniat că autorităţile române apreciază noua abordare a SUA pentru că acordă o mai mare importanţă dezvoltării scutului anti-rachetă al NATO, capabil să acopere tot teritoriul aliat, prin urmare şi România.

În ceea ce priveşte procesul de menţinere a păcii din Afganistan, aflat sub mandat NATO, Emil Boc a dat asigurări că trupele româneşti vor rămâne în Afganistan până la atingerea obiectivelor propuse.

"România rămâne acelaşi aliat de încredere al Statelor Unite, iar acţiunile externe susţinute până acum de autorităţile române dovedesc acest angajament. Politica externa a ţării va ramâne aceeaşi", a afirmat primul-ministru în exerciţiu, în cadrul întrevederii.

Boc a subliniat totodată importanţa continuării cooperării economice dintre cele două state, încurajând investiţiile americane în România, şi a propus vicepreşedintelui american organizarea unui Forum de afaceri româno-american, la începutul anului următor, în vederea promovării pieţei româneşti şi a produselor româneşti pe piaţa americană. 
Prim-ministrul în exerciţiu, Emil Boc, a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, care efectuează o vizită oficială în România.

La întrevederea au mai participat, din partea română, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Mihai Stănişoară, ministrul Apărării, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Adrian Vieriţă, ambasadorul României în SUA, Bogdan Aurescu, secretar de atat în Ministerul Afacerilor Externe, Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în Ministerul Internelor.
Mai multe articole despre:
guvern afaceri întâlnire Emil Boc Joe Biden