MENIU

BNR: Guvernul ar putea fi nevoit să îngheţe salariile bugetarilor dacă ia bani de la FMI

Foto: http://www.bloombiz.ro/assets/articole/2008/11/17207_bnr.jpg

Guvernul ar putea fi nevoit să îngheţe salariile din sectorul bugetar pe întreg anul 2009 în cazul unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar putea solicita acest lucru României pentru a acorda împrumutul, a spus astăzi Eugen Rădulescu, director în cadrul băncii centrale, transmite NewsIn.

"Probabil una din condiţii va fi îngheţarea salariilor în cazul unui acord, dacă ne gândim că la letoni au cerut micşorarea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar", a spus Rădulecu.

El a precizat că nu ştie, până în prezent, de vreun stat care să apeleze la un împrumut de la Uniunea Europeană (UE) şi să nu apeleze şi la FMI, însă, în cazul României, "mai importantă decât suma contractată ar fi sigiliul că nu mai facem prostii", precum deficitul bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) din 2008.

Cât priveşte execuţia bugetară pe 2009, Rădulescu a adăugat că FMI ar putea solicita un deficit bugetar încadrat în estimarea Guvernului, însă "ar putea spune că veniturile sunt puţin optimiste".

 

Citeşte mai mult în Adevărul

Mai multe articole despre:
BNR FMI