MENIU

BNR discută despre posibilitatea ca a doua tranşă de la FMI să se îndrepte către buget

Foto: lorylex.wordpress.com

BNR discută "la nivel tehnic" posibilitatea ca a doua tranşă din banii de la FMI să ajungă la bugetul de stat, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând însă că, şi în acest caz, sumele respective ajung în final tot în rezerva BNR.

"Discutăm tehnic acest lucru. Împrumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentăm contul nostru în lei de la FMI şi, în schimb, primim DST şi o transformăm în monedă convertibilă. Ştiu despre această propunere şi o echipă de la noi discută tehnic despre cum s-ar putea face, dar în final banii ajung tot la BNR", a spus Isărescu.

El a explicat că, în cazul în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va decide să cheltuiască banii pe plan intern va avea nevoie să îi schimbe în lei, la Banca Naţională a României (BNR), alimentând rezerva valutară.

"Dacă nu o va utiliza pe plan intern sau o va utiliza doar parţial, va scuti rezerva de bani din care se fac plăţile externe ale statului", a spus Isărescu.

El a adăugat că, în contextul actual, crede că "reluarea creşterii economice implică un dozaj de injecţie monetară bine cântărit, gradual, echilibrat în economia românească şi atunci impactul nu va fi inflaţionist, ci de încurajare a creşterii şi de reducere a blocajelor, mai ales dacă Guvernul, statul îşi va onora toate plăţile scadente şi va evita arieratele". 

Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri seară, la postul public de televiziune, că joi va avea o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), precizând că va încerca să obţină de la Fond dreptul ca a doua tranşă din împrumutul contractat de România să meargă către bugetul de stat, şi nu la BNR.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu FMI Mugur Isărescu