MENIU

BNR critică băncile că nu încurajează creditarea în monedă naţională

Băncile omoară găina care poate să le dea ouă de aur! - a declarat economistul -şef al BNR, Valentin Lazea. Acesta acuză băncile comerciale că nu încurajează creditarea în monedă naţională. El a mai precizat că împrumuturile în lei sunt prea scumpe din cauza marjelor de profit mari pe cale le practică instituţiile bancare.

La rândul lor, bancherii susţin au costuri foarte mari, pentru că fiecare client reprezintă un risc, mai ales în această perioadă de criză.

Potrivit băncii centrale, bancherii ar trebui să acorde mai multe credite în lei, pentru că la astfel de împrumuturi nu există risc valutar, iar clienţii pot plăti ratele mai uşor. De la începutul anului, euro a câştigat în faţa leului 26 de bani, iar restanţele la credite s-au triplat.

În replică, bancherii spun că au încredere în moneda naţională, dar că într-o perioadă de criză trebuie să ia în calcul toate riscurile posibile.

Datele băncii centrale arată că, în acest an, creditele în valută au crescut cu 13,2%, iar cele în lei au scăzut cu 9 procente. 

Mai multe articole despre:
BNR bancheri creditare Valentin Lazea