MENIU

BNR a trimis scrisoarea la FMI în cursul zilei de joi

Foto: RTV

BNR a trimis scrisoarea la FMI în cursul zilei de joi, documentul fiind semnat atât de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cât şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, urmând ca documentul să fie aprobat de boardul FMI în 4 mai.

"După semnarea scrisorii de către Guvern prin intermediul Ministerului Finanţelor şi guvernator, prin grija BNR, scrisoarea va fi trimsă Fondului Monetar Internaţional în cursul zilei de astăzi, urmând ca ea să fie aprobată în şedinţa boardului FMI din 4 mai", a declarat Pogea.
El a precizat că scrisoarea a fost deja semnată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ministrul a spus că aceleaşi proceduri vor fi urmate şi în ceea ce priveşte împrumutul de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană.

"Urmează să primim din partea CE o scrisoare de intenţie şi, astăzi, prin memorandumul care a fost aprobat de Guvern, am fost împuterniciţi să apelăm la această facilitate de 5 miliarde de euro şi ministrul Finanţelor a fost abilitat să semneze, după ce în prealabil va prezenta premierului şi vicepremierului conţinutul scrisorii de intenţie", a mai spus Pogea.

Ministrul Finanţelor a precizat că autorităţile române trebuie să respecte un angajament privind deficitul bugetar şi să se încadreze trimestrial în ţintele stabilite.

În ceea ce priveşte întreprinderile cu capital majoritar de stat sau cele la care statul este unic acţionar, Pogea spus că acestea vor fi monitorizate în scopul îmbunătăţirii performanţelor, pentru reducerea arieratelor şi pentru creşterea profitabilităţii.

"Una dintre condiţiile pe care le-am convenit cu FMI în legătură cu aceste companii este că majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor înregistra profit trebuie să fie în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii", a spus el.

Potrivit lui Pogea, conţinutul scrisorii primite de la FMI va fi făcut public după ce va fi aprobată în boardul FMI din data de 4 mai.