MENIU

BNR a stabilit marţi o cotaţie de 4 lei şi 29 de bani pentru un euro

foto: Wikimedia

Banca Naţională a României (BNR) a stabilit o cotaţie de 4 lei şi 29 de bani pentru un euro. Cursul de referinţă afişat marţi indică deprecierea cu 0,7% a monedei naţionale în faţa euro, comparativ cu referinţa publicată luni, de 4,2684 lei/euro, şi reprezintă un nou minim istoric pentru leu.

Marţi dimineaţă, pe piaţa intebancară, moneda europeană ajunsese până la 4 lei şi 34 de bani, asta după ce luni, la cursul oficial al BNR, euro a atins un nou maxim istoric de 4 lei şi 26 de bani.

Previziunile analiştilor sunt însă şi mai sumbre. În doar două săptămâni, leul a pierdut aproape 30 de bani, însă analiştii pieţei valutare spun că vremurile grele ale monedei naţionale abia au început.

Pentru lunile martie - iunie, cei mai mulţi dintre experţi spun că euro va urca la 4,3 - 4,5 lei, având în vedere că leul se depreciază în fiecare zi cu 3 - 4 bani.

Toţi ochii sunt aţintiţi în acest moment spre Banca Naţională a României care poate interveni pe piaţa valutară pentru a salva leul, însă cu ceva vreme în urmă, guvernatorul Mugur Isărescu a dat de înţeles că acest "colac de salvare" pentru moneda naţională nu va fi aruncat prea curând. 

Mai multe articole despre:
BNR euro leu bani curs valutar estimări