MENIU

Blaga: Persoane din MAI, care nu mai aveau certificat ORNISS, au transmis informaţii securizate din arhiva DGIPI

Foto: NewsIn

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a declarat la un post de televiziune, că arhiva Doi şi Un Sfert se află la loc sigur, dar că problema cea mai gravă este că anumite persoane cu funcţii din MAI, care nu mai aveau acces la informaţii securizate, au făcut copii ale dosarului şi le-au transmis în afara sistemului.

Ministrul Interimar al Internelor, Vasile Blaga a declarat că fostul ministru Dan Nica, avea cunoştinţă de persoanele din structura MAI care nu mai aveau acces la informaţii, dar pe care totuşi i-a ţinut în funcţie, aceştia nemaiputînd să-şi continue activitatea.

"Dl. Nica ştia încă de la mijlocul lunii septembrie că persoane cu funcţii de răspundere în structura MAI nu mai au acces la informaţii secrete, că li s-a retras certificatul ORNISS. Cu toate astea nu i-a dat afară a doua zi. Nu mai aveau acces la informaţii clasificate, deci nu-şi mai puteau îndeplini misiunile, cu toate acestea au fost păstraţi în funcţie. Nu întâmplător am procedat aşa de repede la schimbarea conducerii unor arme. Nu mai aveau certificat ORNISS datorită scurgerii de informaţii. Eu, spre deosebire de dl Nica, spun numai ce pot proba", a spus Blaga, considerând că Nica ar fi trebuit să îi demită.

"E un număr destul de  mare care nu mai aveau certificat ORNIS", a menţionat ministrul interimar.

Vasile Blaga a asigurat că arhiva se află al loc sigur, dar că problema principală este că s-au copiat dosare din aceasta precum şi transcripturi oficiale.

"Arhiva doi şi un sfert e la loc sigur, numai că s-au copiat informaţii strict secrete, mai mult s-au copiat transcripturi după înregistrări legale (cu mandat de siguranţă naţională, sau pe crimă organizată), fără a avea dreptul la acest lucru. Ele sunt, şi o parte din acestea au fost deja transmise, Parchetului General".

Persoane cărora le-au fost retrase certificatele ORNISS au avut acces la arhiva Doi Şi un Sfert.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a intervenit în emisiune arătându-se surprins de declaraţiile lui Blaga şi cerându-i acestuia să îşi dovedească acuzaţiile.

"Mă surprinde ce declară dl. Blaga. Dacă dânsul ar putea să dovedească aceste lucruri ar fi foarte important. Îmi pare rău că intră şi el în acest circ, în care e implicat Traian Băsescu. Pe dl. Blaga nu-l prinde acest circ. Veţi răspunde (către Blaga - n. red.) nu numai pentru ceea ce spune, dar şi pentru tot ceea ce a semnat acolo, pentru că în următoarele  zile vom depune o plângere penală pentru a verifica tot ceea ce a spus şi a semnat acolo".

De cealaltă parte, Blaga s-a apărat declarând că nu acuză pe nimeni de scurgerea de informaţii şi că nu asta este intenţia sa, dar consideră că fostul ministru, Dan Nica, ar fi trebuit să-i demită imediat  pe cei care au participat la scurgerea de informaţii.

"Nu am amintit de Nica şi de Vanghelie, nu mă interesează ce e în dosare. Eu nu acuz pe nimeni (pentru scurgerea de informaţii - n. red.). Am spus doar ca s-au copiat  documente, în 2008 şi în 2009, că au ajuns unde nu trebuiau să ajungă. În data de 15 septembrie, când s-au transmis aceste date, era ministru Nica", a replicat Blaga.

"Îl acuz pe Nica că nu i-a schimbat din funcţie imediat pe cei care nu mai aveau acces la aceste informatii", a declarat Blaga afirmând că ministrul (fostul ministru Dan Nica - n. red.) "ştia ce conţin aceste dosare, ştia ce face".

Vanghelie a continuat tirul ameninţărilor la adresa lui Vasile Blaga acuzându-l că nu face altceva decât "să şantajeze anumite persoane la fel cum preşedintele Băsescu încearcă să şantajeze clasa politică cu ameninţarea de dizolvare a Parlamentului".

"Am vrut să vă spun că, din informaţiile mele, o parte din documente au dispărut în perioada când Blaga era Ministru de Interne. Am să depun o plângere penală pentru tot ceea ce aţi declarat şi pentru tot ceea ce aţi semnat", a mai ameninţat Vanghelie.

Replica lui Blaga a venit foarte tăioasă: "Cine v-a spus Dom'ne să declaraţi că ştiţi unde e arhiva Doi şi un Sfert? Cum puteţi fi atât de iresponsabil să faceţi astfel de declaraţii?".

Dan Nica a respins acuzaţiile potrivit cărora mai mulţi angajaţi au continuat să aibă acces la documente secrete, deşi le fusese retras certificatul ORNISS.

Şeful statului a declarat la o emisiune televizată că este posibil ca Marian Vanghelie să deţină casete din arhiva serviciului secret al Ministerului de Interne, pentru că Dan Nica ar fi pus acel serviciu la dispoziţia primarului sectorului 5 şi a altor persoane controversate. 

De asemenea, Ministerul interimar de Interne Vasile Blaga a semnat vineri  eliberarea din funcţiile de adjuncţi ai directorului general al DGIPI a comisarului şef Păun Iordache şi a comisarului şef Trosca Florin, în locul lor fiind numiţi Bujor Florescu şi Robert Marin.

Mai multe articole despre:
Dan Nica dosar SRI Vasile Blaga DGIPI informaţii