MENIU

Blaga: PD-L nu intenţionează să modifice numărul de semnături pentru independenţi la prezidenţiale

Foto: NewsIn

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat marţi că PDL nu intenţionează să modifice Legea alegerilor prezidenţiale în sensul măririi numărului de semnături necesare pentru candidaţii independenţi şi a adăugat că democrat-liberalii nu ar fi deranjaţi de candidatura lui Sorin Oprescu.

Ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga, a declarat că PD-L nu a discutat şi nici nu este interesat de modificarea pragului de semnături pentru candidaţii independenţi la prezidenţiale, catalogând drept "o copilărie" scenariul potrivit căruia decizia de modificare a Legii alegerilor pentru preşedinţie ar surveni anunţului lui Sorin Oprescu privind posibila candidatură.

"E o copilărie, este foame de ştiri pe piaţă, se încearcă să se facă din ţânţar armăsar. PD-L nu are nicio problemă, să candideze domnul Oprescu, nu ne deranjează,care e problema? Nici nu intenţionăm să modificăm pragul de semnături, să rămână 200.000 semnături. Noi vom câştiga alegerile prezidenţiale, alt obiectiv nu avem, iar restul discuţiilor pe acest subiect nu ne interesează. Mergeţi în curtea altora care au probleme din acest punct de vedere, nu ne interesează" a subliniat democrat-liberalul.

Potrivit liderului PD-L, modificarea legii, care ar trebui adoptată de Parlament cel târziu la jumătatea lunii septembrie, va viza aspecte "unde s-a dovedit că sunt probleme pe parcursul ultimelor alegeri", Blaga dând exemplul turismului electoral.

"Noi nu am discutat deocamdată nimic concret, ci doar două-trei lucruri pe care trebuie să le avem în vedere, unde s-a dovedit că sunt probleme pe parcursul ultimelor alegeri. Una din probleme este turismul electoral. Se pune problema cum îl îngrădim- dacă am putea elimina ar fi perfect- dar în acelaşi timp trebuie să lăsăm românilor posibilitatea să voteze, pentru că la prezidenţiale avem o singură circumscripţie, România. Este nevoie de o serie de măsuri asiguratorii. Vom discuta şi cu cei de la PSD, mai ales că ei au şi MAI care are mari responsabilităţi în organizarea alegerilor. În acelaşi timp, cred că nu vom putea elimina listele suplimentare, pentru că oamenii pot să voteze oriunde, inclusiv cei de afară, trebuie să le dăm posibilitatea să voteze" a explicat Blaga.

Ministrul PD-L a precizat că Autoritatea Electorală Permanentă are obligaţia de a propune un proiect de lege care să modifice legea alegerilor prezidenţiale. "Autorităţii îi aparţine în totalitate proiectul legii respective. Acesta trebuie să treacă destul de repede, dacă nu chiar foarte repede prin cele două camere ale Parlamentului, pentru că suntem legaţi de timp. Avem constrângerile constituţionale privind datele la care trebuie să aibă loc primul şi al doilea tur prezidenţial. Undeva până la mijlocul lunii septembrie, cel târziu, proiectul trebuie să fie adoptat de către Parlament. De aceea, cele două partide care totuşi au o majoritate de peste 70% în Parlament au decis să poarte o discuţie pe marginea proiectului şi să-şi facă observaţiile pe care le consideră necesare. O să începem să lucrăm, nu am lucrat încă" a mai spus secretarul general al PD-L.

Liderul grupului deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc a declarat pentru Cotidianul că la Legea pentru alegerea preşedintelui vor fi făcute mai multe modificări" şi că mărirea numărului de semnături la 500.000 este "o idee bună".

Unul dintre membrii PD-L ai Comisiei speciale a Coaliţiei pentru modificarea legii, deputatul Mircea Toader, a declarat luni că noua lege privind alegerile prezidenţiale va avea ca punct de plecare un proiect aflat în curs de elaborare la Autoritatea Electorală Permanentă. "Materialul de bază de la care se va porni va fi cel care urmeată să vină de la AEP. La el vom aduce amendamente într-un sens sau altul", a spus Toader. El a evitat să precizeze care vor fi direcţiile de amendare a proiectului. "Mai întâi să vedem cum o să fie documentul de la AEP. Probabil vom umbla în mai multe părţi, cum ar fi perioada de depunere a candidaturilor", a precizat secretarul executiv al PD-L.