MENIU

Blaga: Guvernul a simplificat modul de votare la referendum

Foto: NewsIn

Românii care se vor prezenta la secţiile de votare săptămâna viitoare vor fi nevoiţi să îndeplinească o serie de formalităţi. Înainte de a pune ştamplia pe buletinul de vot şi de a răspunde la întrebările de la referendum, alegătorii vor trebui să semneze o serie de documente.

Potrivit modificărilor aprobate de Executiv vineri seară, cine se prezintă la vot nu va semna un singur tabel, ci două: unul pentru alegerea preşedintelui şi unul pentru referendum.

"Guvernul a decis ca să se organizeze referendumul pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari după acelaşi calendar ca alegerile prezidenţiale. Guvernul a emis o hotărâre prin care, pentru a simplifica modul de votare şi pentru a face o economie de cheltuieli necesare derulării alegerilor prezidenţiale şi referendumului, a prezentat modelul listei electorale permanente, a tabelului special pe care vor apărea cetăţenii care nu aparţin zonei respective, astfel încât să existe o singură listă electorală permanentă, dar cu două semnături, una  pentru cei care doresc să voteze pentru alegerea preşedintelui, în partea stângă şi, dacă doresc să voteze şi la referendum, semnează şi în partea dreaptă şi primesc buletinele de vot", a spus Blaga..

Cei care vor vota în secţii speciale, în străinătate sau cu ajutorul urnei mobile vor completa două declaraţii pe propria răspundere: că nu au votat în altă secţie pentru referendum sau pentru alegerea preşedintelui.

Pentru dublarea numărului de liste, statul va cheltui în plus aproape un milion de euro. Guvernul a operat aceste schimbări în organizarea alegerilor după ce a fost obligat de o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti să modifice o hotărâre care priveşte modelul listei electorale permanente.

Mai multe articole despre:
alegeri guvern vot referendum Vasile Blaga liste