MENIU

Blaga, avizat favorabil în Comisii: Administraţiile publice ar trebui să aibă dreptul să modifice taxele locale

Vasile Blaga un ministru apreciat de mai toate partidele
Blaga a primit aviz favorabil în comisii

Ministrul desemnat al Administraţiei şi Internelor a primit 46 de voturi pentru faţă de 10 împotrivă şi 4 abţineri în comisiile de specialitate. Blaga a fost unul dintre cei doi miniştri ai precedentului guvern trecut prin Parlament, Lucian Croitoru, care au primit aviz favorabil.

Vasile Blaga repetă performanţa înregistrată la audierile Cabinetului Croitoru, atunci când a fost unul dintre cei doi miniştri care au primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare. Ministrul desemnat al Administraţiei şi Internelor din echipa Emil Boc a primit 46 voturi pentru, 10 voturi contra şi 4 abţineri din partea membrilor Comisiei pentru Administraţie publică, Amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Comisiei pentru Apărare, Ordine publică şi siguranţa naţională din Camera Deputaţilor, respectiv membrilor Comisiei pentru Administraţie publică, Organizarea teritoriului şi Protecţia mediului şi ai Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

\"Cred că a contribuit modul în care în funcţiile publice m-am comportat modul în care m-am comportat cu administraţiile locale. Ministerul nu mi-e necunoscut, oamenii m-au votat pe program, întrebări foarte serioase\", a declarat la final, Blaga.

Vasile Blaga a declarat, la audierea sa în comisii, că vrea ca administraţiile publice să aibă dreptul să modifice taxele locale în funcţie de necesităţi, să poată revizui cotele de impozit pe venit, iar amenzile date persoanelor juridice să rămână în bugetele lor.

Blaga a spus că vrea să le transfere administraţiilor publice locale mai multe responsabilităţi, inclusiv financiare şi de patrimoniu. El a vorbit despre cazărmile dezafectate ale MApN şi MAI, care ar trebui cedate, prin aprobare CSAT, administraţiilor locale. \"Implementarea măsurilor de descentralizare se va face în următoarele domenii: în învăţământul preuniversitar de stat, aşa cum prevede de altfel Legea educaţiei naţionale, se vor transfera competenţele, la  nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, privind organizarea şi funcţionarea reţelelor şcolare, dar şi a numirii-eliberărilor din funcţie a directorilor, pe principiul o treime, o treime, o treime, agreat după toate discuţiile pe care le-am avut cu toate partidele politice, şi, de asemenea se impune ca să ajungem cât mai repede la stabilirea, să fie stabilite standardele de cost per elev destinate finanţării curente ale instituţiilor de învăţământ\", a declarat Blaga.

Blaga a vorbit şi despre nevoia de reducere a cheltuielilor în administraţia publică, precizând că bugetul de stat ar trebui să prevadă sumele necesare pentru următorii trei ani pentru administraţiile locale, astfel încât acestea să îşi poată planifica proiectele.

Blaga a afirmat, la audieri, că este nevoie de relocarea din timp a forţelor MAI de pe frontiera internă a Uniunii Europene, ca să se prevină eventualele proteste, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria. \"57% dintre jandarmi lucrează în pază\", a mai spus el, precizând că vrea să schimbe acest lucru. În acest sens, Blaga a propus ca jandarmii care păzesc ambasadele să fie retraşi, iar în locul lor să fie angajate firme de pază, după exemplul altor state europene.