MENIU

Bisericile s-au modernizat, lăsând clopotarii fără loc de muncă

Foto: ancestry.com

Locul clasicului clopotar a fost ocupat în biserici, fără concurs, de un telefon mobil, prin care sunt trase clopotele. Nici nu ştii ce e mai rău: că preoţii au fraternizat cu tehnologia modernă sau că enoriaşii au acceptat provocările electronice. Până şi cădelniţa a devenit electronică, iar tămâia nu se mai aprinde pe cărbuni, ci cu ajutorului unui buton. Sunt câteva din tehnicile moderne folosite în biserici.

Se ia un telefon mobil, se formează un cod special şi se sună: este formula modernă prin care orice preot poate face clopotele să bată la biserică. Şi cât ai zice beep se şi opresc din bătaie: printr-o simplă apăsare a tastei 0 se opreşte clopotul. Un sistem modern, care scoate, însă ceva bani din cutia milei.

Sistemul şi cloptele, în funcţie de cât de mare este clopotul costă de la 20.000 de euro până la câte sute de mii de euro. Ceva mai ieftină este cădelniţa cu sistem electronic de aprindere. Se introduce tămâie, se apasă butonul, rezistenţa se încălzeşte la 500 de grade. Este un sistem care se poate încărca de la telefonul mobil, foarte simplu de utilizat.

Tehnica nu s-a atins însă de veşmintele preoţeşti sau de pictura din biserică şi nici criza nu şi-a băgat coada în cele sfinte. Veşmintele pentru un singur preot costă până la o mie de euro, în timp ce pentru un episcop preţul ajunge chiar şi 3.000 de euro. În acelaşi timp, picturile bisericeşti sau icoanele pot ajunge la câteva mii de euro.
Mai multe articole despre:
biserică modernizare clopote tămâie