MENIU

Biserica Ortodoxă rusă a desemnat trei candidaţi din rândul cărora îşi va alege patriarhul

Foto: wikimedia.org

Mitropoliţii Kirill şi Kliment, consideraţi favoriţi pentru a-l înlocui pe Aleksei al II-lea la conducerea Bisericii Ortodoxe ruse, au fost desemnaţi oficial duminică, împreună cu mitropolitul Filaret, candidaţi la alegerea patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii. Noul patriarh va fi ales în această săptămână.

Mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad Kirill, în vârtă de 62 de ani, care asigură interimatul la conducerea Patriarhiei, s-a detaşat în rândul celorlalţi candidaţi la votul care a avut loc cu buletine secrete, fiind preferat de 97 dintre cei circa 200 de demnitari prezenţi în consiliul episcopal. Rezultatele votului au fost anunţate în direct, la televiziune.

Potrivit unui sondaj recent, Kirill este susţinut de 28% dintre credincioşii ruşi. Celelalte persoane chestionate nu s-au pronunţat.
Trei din patru ruşi se declară în prezent de credinţă ortodoxă, în timp ce în 1990 numai un sfert din populaţie îşi recunoştea aparetenţa la ortodoxie.

Mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment, în vârstă de 59 de ani, a obţinut 32 de voturi în această cursă pentru succesiunea patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie.

Kirill, numit în decembrie patriarh interimar, este de şase săptămâni omniprezent în mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decât concurentul său, clericul, în vârstă de 62 de ani, a condus în timpul lui Aleksei al II-lea diplomaţia Bisericii ortodoxe ruse şi este singurul demnitar religios cunoscut marelui public.

În comparaţie cu el, relevă presa, mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment, în vârstă de 59 de ani, este un conservator care conduce administraţia Bisericii ortodoxe, ale cărei legături cu Kremlinul sunt în mod tradiţional strânse, şi dispune de susţinere puternică în rândul clerului.

Pe de altă parte, 16 participanţi la consiliu au votat pentru mitropolitul de Minsk şi Sluţk, Filaret, care s-a clasat astfel pe poziţia a treia. Analiştii cred totuşi că el ar putea eventual să-i depăşească pe cei doi favoriţi, pentru o perioadă de tranziţie, vârsta sa mai mare - 73 de ani - devenind un atu în această privinţă.

Consiliul episcopal îi reuneşte pe ierarhii ortodoxiei veniţi din toate ţările fostei URSS, dar şi din alte state unde este implantată această credinţă. Consiliul se defăşoară în capitala rusă, în impozanta catedrală Hristos Mântuitorul, reconstruită după ce a fost distrusă de Stalin şi inaugurată în 2000.

Această adunare, reunită până astăzi, va fi urmată începând de marţi de un sinod lărgit care îi cuprinde, pe lângă aceşti demnitari, pe membri de rang inferior ai clerului şi pe simpli credincioşi reprezentând parohiile, în total 711 persoane. Aceste persoane sunt cele care îl vor alege până joi, cu uşile închise, pe noul patriarh, care va conduce principalul curent ortodox din lume.

Aleksei al II-lea a fost primul Întâi Stătător al Bisericii ortodoxe ruse în era postsovietică. Bănuit de legături cu fostul KGB şi un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Putin, Aleksei a reuşit să consolideze rolul Bisericii în societate şi să atragă mult mai mulţi credincioşi.
Mai multe articole despre:
candidaţi Patriarh Biserica Ortodoxă Rusă