MENIU

Biserica Catolică critică filmele lui Almodóvar, spunând că alterează valorile şi cultura

Foto: ziyue.com

Preşedintele Tribunalului Vatican, rectorul Universităţii Lumsa, i-a replicat regizorului Pedro Almodóvar, spunând că "Benedict XVI nu are nevoie să iasă din Vatican, pentru a-şi da seama de existenţa unor fenomene sociale", aşa cum sugerase cineastul spaniol, într-un interviu din presa germană.

Giuseppe Dalla Torre a reiterat universalitatea mesajului catolic, în ziarul "Avvenire", spunând că "Biserica Catolică este prezentă în toate împrejurările umane şi, cu siguranţă, ştie cum funcţionează lumea". Mai mult, lucrurile la care se referă Almodóvar, cum ar fi familia monoparentală, problemele induse de sărăcie ori consum de droguri, orientarea sexulă, sunt toate probleme marginale, "dacă ar fi să luăm în calcul toată planeta".

După ce a citit remarcile lui Almodóvar în ceea ce priveşte miza unui film, Dalla Torre a ajuns la o cu totul altă concluzie despre ce înseamnă să proiectezi o peliculă şi cum anume sunt aduse în film lucrurile din realitate. "Filmul corect trebuie să fie o reflectare a societăţii, dar, în loc de a face asta, vrea să afecteze realitatea socială, alterându-i valorile şi cultura", spune acesta.

Într-un interviu acordat revistei "Die Zeit", Pedro Almodóvar a afirmat că societatea pe care el o înfăţişează este mult mai apropiată de realitate decât modelul de societate promovat de Vatican. Familia, în percepţia regizorului spaniol, nu este altceva decât un grup de persoane, mai mic sau mai mare, care "îşi întâlnesc nevoile, indiferent dacă părinţii sunt divorţaţi, travestiţi, transexuali sau călugări suferind de SIDA".

"Oamenii ar trebui să vadă dincolo de Vatican şi să perceapă familia, aşa cum este ea în zilele noastre. (...) Familia mea este mai reală decât cea a Papei, pentru că nu trăieşte în conformitate cu o anumită dogmă, ci cu viaţa ei", spunea Almodóvar , sfătuindu-l totodată chiar pe Papă să iasă din Vatican, pentru a cunoaşte lumea reală.
Mai multe articole despre:
Vatican Biserica Catolica Pedro Almodovar