MENIU

Bilanţul crizei: De la începutul anului, 123.326 de persoane au rămas fără serviciu

Foto: Realitatea TV

Zeci de mii de persoane rămase fără locuri de muncă, milionari deveniţi peste noapte săraci şi un stat care trăieşte din datorii. Aşa arată bilanţul la şase luni al anului de criză 2009 în România.

Datele autorităţilor arată că, de la începutul anului, numărul şomerilor a crescut cu peste 120.000 de persoane, iar rata şomajului a ajuns la 5,08 %. Cei mai mulţi dintre aceşti români nu prea mai au şanse să găsească un loc de muncă.

Lipsa banilor şi vânzările scăzute i-au determinat pe patroni să renunţe la angajări, chiar dacă aveau nevoie de personal. Anul acesta, au fost scoase la concurs puţin peste 11.000 de locuri de joburi. Adică cu 80% mai puţine faţă de anul trecut.

Marile companii de pe piaţă au fost şi ele zdruncinate de criză. Băncile, de exemplu, au raportat pierderi de 50 milioane de euro.

Statul are şi el un bilanţ negativ, după prima jumătate a acestui an. Veniturile la buget au scăzut cu aproape 7%, în timp ce cheltuielile au crescut cu aproximativ 12 procente. Pentru că nu a avut bani, statul a fost nevoit să se împrumute la bănci 36,2 miliarde lei. De 3 ori mai mult decât tot anul trecut.

Toate aceste rezultate negative au făcut ca economia României să scadă în primul trimestru la -6,2 la sută.