MENIU

Bijuterii furate dintr-un sit arheologic de la Căpâlna au fost recuperate din străinătate

foto: mydesignerjewellery.co.uk

Un colier cu pandantive şi o pereche de cercei, care fac parte din patrimoniul cultural naţional al României, au fost recuperate din străinătate de poliţişti şi procurori, după mai bine de şase ani de căutări.

Potrivit IGPR, colierul cu pandative, în greutate de 78 de grame, şi o pereche  de cercei, în greutate de peste 25 grame, au fost recuperate din străinătate de poliţiştii şi procurori români de la un cetăţean străin. Acestea au fost sustrase în perioada 2002 – 2003 din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, clasat monument istoric pe lista UNESCO.

Cercetările arată că respectivul cetăţean străin a cumpărat piesele de la nişte cetăţeni români, identificaţi ulterior ca făcând parte dintr-o grupare de jefuitori de situri arheologice. Membrii acestei grupări sunt judecaţi în stare de libertate de instanţele din Judeţul Hunedoara pentru fapte similare, comise în 2002 şi 2003 în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, Judeţul Hunedoara.

De la începutul anchetei privind situl arheologic Sarmizegetusa, în anul 2005 şi până în prezent, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 11 brăţări dacice din aur, câteva mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale  de istorie din Alba Iulia şi Cluj – Napoca.

Poliţiştii şi procurorii au trimis în judecată 23 persoane în acest caz pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri etc.

Mai multe articole despre:
recuperare bijuterii UNESCO IGPR sit arheologic