MENIU

Berlusconi spune că a fost pe punctul de a trimite presa "la dracu"

Foto: ilcannocchiale.it

Premierul italian Silvio Berlusconi acuză presa italiană că îl defăimează, pentru că îl prezintă ca pe un maestru al gafelor în timpul deplasărilor în străinătate şi spune că a fost într-atât de enervat, încât a fost pe punctul de a dori să spună ziariştilor să "se ducă la dracu".

Mărturisirea lui Berlusconi vine după ce a fost criticat intens în ziarele italiene pentru că a iritat-o pe regina Elizabeta a II-a când, în timpul summitului G20, a strigat la preşedintele american şi pentru că nu a salutat-o pe gazda sa la summitul NATO, care aştepta să-l întâmpine, întrucât vorbea la telefon.

"Lucrul care mă supără cu adevărat este că presa italiană mă boicotează", le-a spus premierul Berlusconi duminică seara reporterilor aflaţi la summitul UE-SUA. "Te fac să vrei să spui: Du-te dracu'!", a mărturisit Berlusconi, care s-a plâns că este "defăimat" de către o presă "dezinformată". Mogulul media, în vârstă de 72 de ani, a mai spus că este tentat să răspundă prin măsuri "directe şi dure", pe care nu le-a specificat.

"Când (echipele de fotbal) Juve sau Inter joacă în deplasare un meci împotriva unei echipe străine, întotdeauna le aplaud", spune patronul de la Inter Milano. "Acum a devenit imposibil să mergi în străinătate, înnebuneşti făcând turul de forţă pe care îl fac eu şi apoi vii acasă şi constaţi că presa italiană pare să nu aibă alt obiectiv decât să spună că premierul a făcut gafe sau a făcut o impresie proastă".

Berlusconi este celebru pentru remarcile sau gesturile sale adesea imprevizibile. A spus despre Obama că este bronzat şi a sugerat în glumă în 2005 că a cucerit-o pe şefa statului finlandez.

La summitul NATO, Berlusconi şi-a exprimat frustrarea promiţând să nu mai ţină conferinţe de presă şi spunându-le jurnaliştilor că ei lucrează împotriva Italiei, în timp ce el lucrează pentru Italia. A doua zi a organizat totuşi un briefing de presă, dar a refuzat să răspundă la întrebări.