MENIU

BCR dă doar credite în euro pentru Prima Casă şi alocă un sfert din sumă pentru case în construcţie

Foto: ghidpitesti.ro

Banca Comercială Română (BCR) a detaliat, vineri, oferta pentru programul guvernamental Prima Casă, precizând că acordă doar credite în euro, acceptă un grad maxim de îndatorare de 60% şi alocă 25% din plafonul cu care intră în program pentru finanţarea locuinţelor în construcţie.

BCR, cea mai mare bancă după active de pe piaţa românească, a stabilit cel mai mare plafon de credite pentru programul Prima Casă, în valoare de 450 milioane euro. Însă Ministerul Finanţelor a anunţat, joi seară, că programul a fost suprasubscris de bănci, care au alocat în total 1,457 miliarde euro, peste plafonul stabilit de Guvern, de 1 miliard euro, iar redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face după metoda pro-rata.

BCR alocă 25% din suma totală cu care intră în program pentru finanţarea locuinţelor în construcţie, restul de 75% fiind pentru finanţarea achiziţionării de locuinţe finalizate. Pentru aceste credite se potate înscrie orice cetăţean român, cu reşedinţa în România sau în afara ţării.

Dobânda percepută de bancă în cazul creditelor din programul Prima Casă este EURIBOR la trei luni plus o marjă de 3,8%, sub nivelul maxim impus de guvern pentru împrumuturile în euro, de 4% peste EURIBOR la trei luni. Perioada maximă de acordare a creditelor pentru Prima Casă este de 30 de ani.

BCR solicită clienţilor un comision de acordare a creditului de 0,5%, aplicat o singură data la valoarea împrumutului, şi nu percepe comision de rambursare anticipată. 
Solicitanţii vor trebui să plătească un comision de garantare pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) de 0,37% pe an, potrivit legii.

BCR menţionează că, la nivelul  actual al EURIBOR la trei luni, clienţii ar plăti, la un credit de 50.000 euro pe 30 de ani, o dobândă anuală de 5,07%, un comision de acordare de 250 euro (0,5% din valoarea creditului), o dobândă anuală efectivă (DAE) de 5,24%, rata lunară fiind de 271 euro.

Pentru acest program, banca acordă credite de cel mult 57.000 euro şi solicită un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, in cazul în care aceasta are o valoare de cel mult 60.000 euro. Pentru o valoare a locuinţei de peste 60.000 euro, avansul este egal cu diferenţa dintre preţul locuinţei şi valoarea creditului.

BCR acceptă la calculul solvabilităţii cel mult patru coplătitori, indiferent dacă sunt rude sau nu cu solicitantul creditului, şi ia în considerare doar "venituri certe cu caracter de permanenţă care pot fi probate cu documente". In cazul românilor cu reşedinţa în alt stat, banca precizează că se pot lua în calcul doar veniturile salariale.

Mai multe articole despre:
BCR Prima Casă