MENIU

BCE va reduce dobânda cheie la un minim record de 1%, potrivit estimărilor analiştilor

Foto: lemonde.fr

Economiştii estimează că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce începând de joi dobânda cheie la un nou minim record de 1% şi că va intensifica eforturile de a direcţiona fondurile de la bănci către companiile şi cetăţenii Uniunii Europene.

De la ultima întrunire a BCE, statisticile au confirmat că economia zonei euro a continuat să se comprime la începutul lui 2009, în timp ce inflaţia este pe punctul de a scădea semnificativ, indicând nevoia de noi acţiuni din partea băncii centrale.

Economiştii consideră că sunt şanse foarte mici ca BCE să urmeze măsurile luate de alte bănci centrale şi să anunţe un program de cumpărare a datoriilor, pe 2 aprilie, când liderii ţărilor G20 urmează să se întâlnească la Londra pentru a discuta un răspuns comun la criza financiară.

Comentariile făcute de oficiali ai instituţiei, printre care şi vicepreşedintele Lucas Papademos, sugerează că BCE începe să ia în calcul ideea cumpărării de obligaţiuni. Însă, pentru moment, piaţa consideră că BCE va extinde termenul de scadenţă al creditelor la 12 luni sau mai mult, faţă de şase luni în prezent.

Cei mai mulţi economişti prevăd că dobânda de refinanţare va fi coborâtă cu 0,5 puncte procentuale. De asemenea, analiştii estimează că BCE va coborî dobânda la depozitele pentru o zi (overnight) cu mai puţin decât pe cea de refinanţare.
Mai multe articole despre:
record dobândă obligaţiuni BCE minim refinanţare