MENIU

Bazac: Tichetele pentru sănătate vor înlocui termenul de coplată a serviciilor medicale

Foto: gov.ro

Termenul de coplată a serviciilor medicale va fi înlocuit de tichetele pentru sănătate, asemenea modelului francez, a declarat Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

"Termenul de coplată este impropriu. Vom folosi modelul francez, şi anume tichetul pentru sănătate, care este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sănătate reprezintă serviciile medicale pe care pacienţii le vor plăti în sistemul de sănătate, în afara pachetului general de servicii", a precizat Ion Bazac.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în prezent, poartă discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale, despre introducerea pachetului de servicii, ca urmarea a condiţiilor impuse de acordul pentru împrumut al României.

Începând din această toamnă, se vor introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii, iar la 1 iulie, Ministerul Sănătăţii va face publice toate detaliile privind tichetele pentru sănătate. Prin introducerea acestor tichete, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înlăturarea practicii şpăgii date de pacienţi medicilor.

Pachetul de servicii va fi implementat de la 1 septembrie, iar în timpul verii urmează să fie făcută o campanie de informare.

De asemenea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, Irinel Popescu, a declarat pe 23 mai că procedura va deveni operaţională la 1 septembrie. "Un grup de experţi ai Băncii Mondiale, împreună cu experţi de la noi, lucrează la introducerea după 1 iulie a unui sistem de coplată. Ministrul Sănătăţii s-a angajat ca până la 1 iulie să definească condiţiile în care aceasta să fie introdusă, iar de la 1 septembrie să devină operaţională", a declarat atunci Irinel Popescu.

El a adăugat că sistemul de coplată este necesar din două motive: aduce bani la buget şi îi determină pe oameni să meargă mai puţin la medic.