MENIU

Băsescu spune că se simte obligat să dea lămuriri despre politicile guvernamentale

Foto: RTV

Preşedintele Băsescu a declarat la Slobozia că obligaţia sa în întâlnirile cu factorii de decizie şi oamenii de afaceri din teritoriu este de a clarifica unele lucruri care ţin de politicile guvernamentale, arătând că de multe ori acestea nu au nimic în comun cu modul cum sunt prezentate în presă.

"Cred că obligaţia mea la o astfel de întâlnire (cu administraţia locală, mediul de afaceri, şefi de deconcentrate - n.red.) este aceea de a clarifica unele lucruri care ţin de mediul de afaceri în general, de politicile guvernamentale, care nu sunt deloc complicate şi de multe ori nu au nimic comun cu modul cum sunt prezentate în mijloacele mass-media cu oameni cu mai multe sau mai puţine cunoştinţe legate de intenţiile Guvernului", a spus şeful statului, aflat miercuri la Slobozia, la o întâlnire cu factorii de decizie din judeţul Ialomiţa şi mediul de afaceri.

Şeful statului a vorbit, atât în întâlnirile avute anterior la Feteşti, cu Consiliul Local şi mediul de afaceri, cât şi la întâlnirea de la Slobozia, despre importanţa noii Legi a Educaţiei prin prisma responsabilităţilor ce revine autorităţilor locale, dar şi despre criza economică şi măsurile Guvernului. "Noua lege a Educaţiei este acum la CCR, probabil va ajunge în cursul lunii octombrie la promulgare. Prin ea se atinge unul din dezideratele mele, dar şi ale administraţiei locale, acela de a avea şcoala mai aproape de comunitate", a spus preşedintele.

"Îi rog pe cei din administraţia locală să aibă multă grijă, poate fi un proces de descentralizare eşuat dacă legea este folosită abuziv sau pe criterii politice", a atenţionat preşedintele, arătând că unul din dezideratele noii legi a fost depolitizarea şcolilor.

Băsescu a arătat că directorul de şcoală va fi validat prin concurs şi o influenţă majoră în alegerea sa aparţinând autorităţilor locale şi părinţilor, iar profesorii vor avea contract cu şcoala. "Primarul este cel care validează numele directorului şcolii, este extraordinar de importanat ca aceste concursuri să ţină cont de ceea ce legea vrea să realizeze, pe de o parte calitate, şi pe de altă parte depolitizare. Directorul nu mai are voie să fie membru al unui partid, poate să fie implicat în viaţa comunităţii, să fie consilier sau orice altceva, dar nu ca membru de partid, ci ca şi consilier independent", a spus Băsescu. Totuşi, preşedintele a precizat că momentan nu se pot întrerupe mandatele actualilor directori. "Aici aceasta este situaţia acum şi nu se pot întrerupe mandatele celor care le au, profesori sau directori de şcoală, dar poate pe viitor se va renunţa la a face orice fel de politică, dar asta este în situaţia în momentul de faţă", a spus preşedintele.

Şeful statului a vizitat, miercuri, la Slobozia şi expoziţia organizată de Ziua Orezului, zăbovind la standul firmei Scotti, producătoare de produse din orez, care investeşte în România. El s-a interesat de problemele oamenilor, a dat sfaturi şi a făcut, la plecare, o baie de mulţime.

Preşedintele a refuzat să deschidă subiectul remanierii lui Dan Nica, deşi presa a insistat în nenumărate rânduri. Solicitarea premierului Emil Boc de remaniere din Guvern a ministrului de Interne este pe masa preşedintelui, iar social-democraţii condiţionează mandatele tuturor membrilor PSD din Executiv de refuzul lui Băsescu de a da curs solicitării.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Dan Nica Slobozia oameni de afaceri