MENIU

Băsescu spune că PSD a ieşit de la guvernare pentru a ajunge Geoană în turul II

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ieşirea PSD din Guvern a venit pe fondul nevoii lui Mircea Geoană de o polarizare puternică pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale şi a ironizat "predarea de ştafetă" de la Ion Iliescu la "omul care vrea să aducă schimbarea".

Întrebat de ce nu l-a păstrat pe Dan Nica în Guvern pentru a evita criza politică actuală, şeful statului a explicat că PSD a dorit să părăsească guvernarea pentru ca prezidenţiabilul acestei formaţiuni să poată intra în turul doi al scrutinului pentru Palatul Cotroceni.

Băsescu a arătat că, dincolo de hotărârea "extrem de severă şi nenegociabilă" a premierului Boc de a-l revoca pe ministrul Dan Nica, PSD a ieşit de la guvernare pentru că Mircea Geoană avea nevoie de o polarizare foarte puternică pentru a putea intra în turul doi al prezidenţialelor.

Băsescu: Mircea Geoană avea nevoie de o polarizare foarte puternică pentru a avea şanse să intre în turul doi

"Niciun prim-ministru nu ar fi tolerat ce ştia că se întâmplă în spatele ministrului Nica. Nu vreau să arunc o anatemă nejustificată, ministrului Nica nu i se reproşază implicarea în ceva ilegal, ci neimplicarea în a stopa ceva ilegal despre care ştia", a explicat Băsescu, arătând că nu a reacţionat foarte repede la solicitarea lui Emil Boc tocmai pentru că a realizat că astfel ar fi creat condiţiile pentru ca PSD să acţioneze în direcţia în care voia. "Mircea Geoană avea nevoie de o polarizare foarte puternică pentru a avea şanse să intre în turul doi, altfel nu intra, intra Crin Antonescu", a subliniat Băsescu.

Preşedintele nu regretă "nefericita alianţă" cu PSD, pentru că nu avea o altă opţiune la momentul respectiv.

Preşedintele a subliniat însă că nu a discutat, la formarea alianţei cu PSD, cu Ion Iliescu, Hrebenciuc sau Vanghelie, ci cu Geoană, Sârbu şi Mitrea, însă aceştia au recuperat apoi puterea în partid şi l-au luat pe Mircea Geoană în "custodie". "De altfel, domnul Iiescu i-a şi predat ştafeta omului care vrea să aducă schimbarea. Ce să schimbe, pe Băsescu cu Iliescu? Nu merge", a spus şeful statului.

Băsescu susţine că nu va încheia înţelegeri cu perdanţii din turul I

Şeful statului a susţinut că nu va încheia alianţe electorale pentru a obţine susţinere suplimentară pentru turul II al alegerilor prezidenţiale şi a susţinut că va încerca să nu suprapună campania pentru un nou mandat cu cea pentru referendumul privind Parlamentul unicameral. 

Băsescu a spus că nu va încheia înţelegeri cu perdanţii din turul I. "În 2000, când am intrat în turul II cu Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei, am fost întrebat cu cine fac alianţă şi am spus că îi iau ca aliaţi pe bucureşteni. Acum îi voi lua ca aliaţi pe români, voi evita să creez obligaţii între turul I şi turul II", a spus Băsescu.