MENIU

Băsescu spune că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe Legea salarizării unice

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul public de televiziune, că Guvernul va trebui să îşi asume răspunderea pe Legea salarizării unice a bugetarilor, dacă diverse categorii nu vor să discute despre adoptarea acestui act normativ.

Şeful statului a pledat, marţi, pentru adoptarea unei legi de salarizare unică, în ciuda opoziţiei celor care beneficiază de salarii în baza unor legi speciale şi care doresc să aibă contribuţii mici la buget, dar "pensii de două ori mai mari decât salariul preşedintelui". Întrebat dacă îşi asumă această lege, preşedintele a spus că nu poate face aşa ceva dar că, dacă proiectul va întâmpina opoziţie, va trebui asumat de Guvern. "Eu nu pot să mi-o asum, este treaba Guvernului, iar Guvernul va trebui la un moment dat să-şi asume răspunderea, dacă diverse categorii nu vor să discute Legea unică a slarizării. Va trebui să meargă în Parlament, dacă trece legea bine, dacă nu, n-are decât să cadă Guvernul, dar nu se poate merge fără această lege", a explicat Băsescu.

Traian Băsescu a avertizat că bugetarii privilegiaţi nu vor reuşi să blocheze apariţia Legii salarizării unice, îndemnându-i pe cei cărora o astfel de reglementare nu le convine să iasă din sistem şi să meargă în mediul privat. Şeful statului s-a arătat indignat că, în condiţiile în care sectorul privat, cel care produce, este afectat de şomaj, aparatul bugetar vine cu exigenţe de creşteri salariale.

Şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, a avansat, în 8 aprilie, la Comisia de specialitate din Cameră, ideea că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe legea unică de salarizare în cazul în care Parlamentul nu va reuşi să o aprobe până la 30 octombrie.

"Dacă intrăm în criză de timp, pe baza unei înţelegeri cu grupurile parlamentare şi cu o susţinere politică puternică se poate apela şi la asumarea răspunderii Guvernului pe legea salarizării unice a bugetarilor", a spus ministrul Sârbu. Ministrul a spus că nu există probleme cu metoda asumării răspunderii pe anumite proiecte de lege, această metodă dovedindu-şi, de-a lungul vremii, eficacitatea. "Cred că putem să avem în vedere şi o astfel de formulă", a spus Sârbu. Ministrul Muncii a arătat însă că o astfel de decizie ar putea surveni doar în condiţiile unui acord al grupurilor parlamentare şi forurilor de conducere ale celor două Camere.

Mai multe articole despre:
guvern salarii bugetari legea salarizării unice