MENIU

Băsescu: Românii plecaţi din ţară reprezintă partea cea mai dinamică a naţiunii

Foto: RTV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la Târgu Mureş, că românii plecaţi la muncă în străinătate, cei care au renunţat să mai aştepte ajutor de la stat şi şi-au luat soarta în propriile mâini, reprezintă partea cea mai dinamică şi mai curajoasă a naţiunii.

"Trebuie să recunoaştem că ei sunt partea cea mai dinamică a naţiunii noastre. Au fost acei români care, constatând că statul nu poate să facă foarte multe pentru ei, au renunţat să mai aştepte de la stat, şi-au luat soarta în propriile mâini, şi-au luat alături soţia şi copilul şi s-au dus să câştige un ban în străinătate. Este partea dinamică a naţiunii, poate extrem de dinamică şi poate cea mai curajoasă", a spus Traian Băsescu.
Sesizând o oarecare rumoare în sală, şeful statului a încercat să explice.

"Nu vreau să spun că profesorii  universitari care au rămas sunt mai puţin curajoşi sau politicienii care au mai rămas pe aici sunt mai puţini, dar calitatea se vede, că au rămas foarte puţini de calitate. Indiscutabil, cei care lucrează în străinătate sunt cei care au constatat şi înţeles că nu statul este soluţia pentru ei", a afirmat preşedintele, după care a vorbit iarăşi despre românii care crede că au salvat situaţia economică a ţării.

"Aceasta este categoria de români despre care de data aceasta spre deosebire de celebrele vorbe, trebuie să ne gândim ce putem face noi pentru ei pentru că ei au făcut deja enorm pentru România. Am avut şase ani consecutiv în care cele 5,6,7, 8 miliarde de euro pe care i-au trimis în ţară au echilibrat deficitul de cont curent. Altfel România ar fi trebuit să împrumute în fiecare an 5,6,7,8 miliarde de euro pentru a-şi acoperi deficitul de cont curent. Gândiţi-vă ce vor face ei pentru România când vor veni acasă, şi au început să vină. Aceşti oameni vin bine calificaţi, obişnuiţi să lucreze de la 8.00 la 16.00, obişnuiţi să aibă disciplină. Ei vor face enorm pentru România", a spus şeful statului.
Vorbind despre educaţie, preşedintele a punctat pe ideea de competenţă. "Elevul trebuie să ţină minte foarte multe.

Dascălul trebuie să formeze la copii competenţe, nu nevoia de a memora. O să vă dau un exemplu: la ce-mi foloseşte că ştiu că Neagoe Basarab a domnit între 1412-1421? (a domnit  între 1512-1521 n.r). Găsiţi pe Google. Dar aş vrea să am competenţa să repar un calculator", a spus preşedintele.

În cadrul discuţiilor, Traian Băsescu a afirmat, la un moment dat, că personal se luptă pentru libertatea lui."Mă lupt să fiu liber să ies cu soţia mea la cumpărături sau la restaurant. Nu vreau să chem lăutarii acasă, vreau să ies", a spus preşedintele râzând. Şeful statului a mai precizat că raportul dintre stat şi cetăţean trebuie schimbat.

"Dacă discutăm de raportul stat-cetăţean, nevoia majoră a oamenilor este legată de inversarea raportului: statul să fie la dispoziţia cetăţeanului şi nu cetăţeanul la dispoziţia statului. Şi aici discut şi de relaţia cu poliţistul, şi de relaţia cu omul la care te duci să plăteşti gazele sau lumina electrică, şi de relaţia cu cel de la Garda Financiară, când se duce la o firmă i se pare că el e Dumnezeu care a intrat în firma aia, care produce şi taxe pentru bugetul de stat, dă şi salarii la oameni. Statul stăpân este cel pe care noi încă îl avem în raport cu cetăţeanul", a spus acesta.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a  participat la Târgu Mureş la dezbaterea cu tema "România în anul 2020 - perspective de viitor", organizată de Fundaţia Konrad Adenauer. Potrivit organizatorilor, scopul dezbaterii a fost acela de a se vedea care este strategia României pe următorii 10 ani şi ce se poate face, mai ales că "istoria nu stă pe loc, iar acest fapt a fost simţit şi în istoria de 100 a ţării noastre".