MENIU

Băsescu: România intră în recesiune, iar optimismul BNR nu are acoperire

Foto: NewsIn
T. Băsescu: Optimismul BNR nu are acoperire
Traian Băsescu: Optimismul BNR din aprilie nu are acoperire, vom avea scădere a PIB-ului şi în trimetrul II, asta însemnă intrarea în receseiune

România intră în recesiune, a avertizat preşedintele Traian Băsescu, la începutul şedinţei extraordinare de la Palatul Victoria. Şeful statului a declarat că optimismul BNR nu are acoperire, câtă vreme va exista o scădere a PIB şi în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a României. În aceste condiţii, Executivul trebuie să asigure, totuşi, plata salariilor.

"Optimismul manifestat de BNR după aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice, motiv pentru care vom avea o scădere de produs intern brut în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele", a avertizat, duminică, Traian Băsescu. VEZI VIDEO

"Abia în trimestrul III sau IV poate reuşim să stăpânim deprecierea economiei", a completat Băsescu.

Pornind de la excedentul de lichidităţi din băncile comerciale, Traian Băsescu a sugerat Ministerului de Finanţe restructurarea datoriei. "În momentul de faţă, datoriile sunt pe termen scurt. Sugerez ca restructurarea datoriei să treacă la un termen mediu şi lung, asta însemnând să se absoarbă excedentul de euro care există în bănci, însumând 1 miliard de euro disponibil", a explicat Băsescu.

Cât despre Banca Naţională a României, şeful statului a avertizat că aceasta trebuie să fie predictibilă, ceea ce înseamnă că "va trebui să angajeze discuţii cu băncile comerciale cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducerea banilor băncilor comerciale care se află în rezerva Băncii Naţionale".

Totodată, Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că, în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, nu 20 cu s-a afirmat, plus 6 miliarde de lei, care, însă, nu sunt banii Băncii Naţionale, ci ai băncilor comerciale.

Şeful statului a mai precizat că, dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Aşadar, aceşti bani trebuie să fie eliberaţi oricum. "BNR trebuie să elibereze, treptat, banii care nu sunt ai băncii", a spus preşedintele. 

Preşedintele a mai arătat că în aceste condiţii este nevoie ca Guvernul să asigure plata salariilor.

În ceea ce priveşte programul "Prima Casă", plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă şi, în acelaşi timp, are dobânzi foarte mari, Traian Băsescu a sugerat că în cadrul şedinţei de duminică de la Guvern să se stabilească o dobândă la euro în jurul valorii de 5%.

"Sper ca aceste două măsuri, programul "Prima Casă" şi restructurarea datoriei Ministerului de Finanţe prin adunarea de pe piaţa bancară a cca. 1 miliard de lei, vor stimula coborârea dobânzilor", a concluzionat Traian Băsescu.

Guvernul s-a reunit, într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba normele metodologice ale programului Prima Casă, norme care vor stabili valoarea avansului, dobânzilor sau comisioanelor.

VEZI ÎNTREG DISCURSUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU, LA GUVERN

Mai multe articole despre:
guvern Traian Băsescu şedinţă breaking news