MENIU

Băsescu: România ar fi putut să refuze împrumutul de la UE, dacă i se puneau condiţii legate de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie

Geoană: Această încercare de a lega de mecanismul de cooperare şi verificare împrumutul de 5 miliarde pe care UE îl acordă României este un lucru exagerat şi contraproductiv
Foto: Gândul.info

România ar fi putut să refuze împrumutul de la Uniunea Europeană, dacă i se puneau condiţii legate de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu la Radio România Actualităţi. Şeful statului a spus că s-au făcut eforturi diplomatice pentru ca împrumutul de la UE să nu fie condiţionat de starea justiţiei.

"Se putea ajunge la o altă situaţie de genul dacă încercaţi să ne-o impuneţi ca o condiţie de derulare, nu mai luăm creditul. A existat intenţia introducerii mecanism ca şi condiţionalitate. Eu am vorbit cu Barroso, s-a vorbit cu statele membre. O poziţie fermă în care am acceptat menţinerea acestui mecanism, dar nu condiţionarea tranşelor de împrumut", a declarat preşedintele Băsescu într-un interviu acordat postului public de radio.

Preşedintele Senatului Mircea Geoană a fost primul oficial român care a făcut publică intenţia Comisiei Europene de a pune condiţii suplimentare României. El le-a spus ambasadorilor din ţările Uniunii Europene cu care s-a întâlnit la Senat că o astfel de condiţionare este nedreaptă.
"Această încercare de a lega de mecanismul de cooperare şi verificare împrumutul de 5 miliarde pe care UE îl acordă României este un lucru exagerat şi contraproductiv", a spus Geoană.

Premierul Emil Boc a dat însă asigurări că împrumutul va fi aprobat fără nicio condiţionare.

"Nu avem nicio problemă şi acordul va fi realizat cu Uniunea Europeană", a anunţat premierul Boc.

Mai multe articole despre:
UE Traian Băsescu împrumut