MENIU

Băsescu: Primul-ministru se desemnează la Cotroceni, nu la Grivco

Foto: NewsIn

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat miercuri seară, la postul public de televiziune, că documentul fundamental al şefului statului este Constituţia şi că legea partidelor, susţinută de "coaliţia" opoziţiei, nu prevede ca aceasta să vină cu o propunere de prim-ministru, pentru că aceasta este prerogativa preşedintelui ţării.

Traian Băsescu a declarat că în cazul în care Cabinetul Croitoru nu va trece de Parlament, va propune un alt prim-ministru capabil să gestioneze situaţia economică a României.

"Dacă Croitoru nu trece, voi desemna un nou premier care să ştie să gestioneze situaţia economică", a spus şeful statului.

"Să refuzi cu obstinanţie să dai României un Guvern este deja prea mult. Eu ca şef al satului nu pot intra în jocurile pe care le fac politicienii. Lucrurile cu FMI nu se desfăşoară normal. Avem problemele cu restanţele. Legea pensiilor a rămas suspendată, Legea restanţelor fiscale nu are cine s-o rezolve. Stă blocată la CCR, legea care prevede desfiinţarea agenţiilor guvernamentale. Sunt câteva elemente care necesită un Guvern responsabil cu o totală putere de acţiune, care să poată duce la îndeplinire acordul cu FMI", a susţinut Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că nu s-a amestecat în organizarea lui Croitoru, afirmând că singura problemă pe care a avut-o cu propunerea lui Klaus Johannis a fost că acesta nu are competenţe economice.

"Eu nu am discutat Guvernul cu L. Croitoru. Singura problmeă cu Klaus Johannis e că nu are competenţele economice necesare", a  susţinut Băsescu.

De asemenea, preşedintele a mai spus că desemnarea premierului se face numai de către şeful statului, şi nu de către o majoritate care susţine Legea Partidelor, acuzând că în spatele opoziţiei din Parlament ar sta Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. Şeful statului a apreciat că aceştia vor să propună un premier propriu.

"Pe de altă parte, desemnarea premierului României nu se face nici de domnul Voiculescu, nici de domnul Iliescu, nici de Hrebenciuc, Antonescu şi de alţi domni, ci se face de către preşedintele României. Şi nici la Grivco nu se face, ci la Palatul Cotroceni. Persoanele care au susţinut altceva nu au atribuţii Constituţionale. Eu ţin ca din punct de vedere constituţional să nu fac niciun fel  de rabat, pentru că îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce fac.

Traian Băsescu a declarat, în continuare, că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu-l putea propune pe Klaus Johannis la funcţia de premier fără acordul lui Ion Iliescu. 

"Vreau să ştiu că avem un prim-ministru care nu e desemnat cu spijinul domnului Vântu, al lui Voiculescu, al lui Patriciu, cu politicieni care cred eu că au făcut foarte mult rău acestei ţări: Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc  - a repetat şeful statului. Ei forţează să obţină nişte drepturi pe care nu le au. La Grivco nu a fost Parlamentul României, ci au fost aceşti oameni.  Nu voi permite că ţara asta să intre pe mâna lui Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie and co", a susţinut Traian Băsescu.

"Documentul fundamental pentru preşedintele României este Constituţia. Legea partidelor nu face spune despre creearea unei majorităţi care să poată propune prim ministru", a spus preşedintele.

"Preşedintelui i se recunoaşte dreptul de a desemna premierul, dar Parlamentului nu i se recunoaşte la nesfârşit dreptul de a refuza propunerea preşedintelui. De aceea după două refuzuri ale Parlamentului preşedintele are dreptul de a dizolva Parlamanetul. Echilibrul se stabilieşte după votul din Parlament şi nu la Grivco", a  explicat Traian Băsescu.