MENIU

Băsescu: Obama solicită sprijinul UE pentru închiderea Guantanamo, se discută la nivelul tehnicienilor

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, după reuniunea informală SUA-UE, că preşedintele SUA, Barack Obama, a solicitat sprijinul europenilor în procesul de închidere al Guantanamo, până pe 22 ianuarie 2010, primind asigurări de suportul UE, după ce vor avea loc discuţii tehnice.

"Un subiect pe care l-a ridicat preşedintele Obama a fost unul pe care l-am anticipat, anume desfiinţarea închisorii de la Guantanamo", a afirmat Băsescu. "Aici nu a fost un subiect de discuţie, obiectivul preşedintelui Obama este ca închisoarea de la Guantanamo să fie închisă până pe 22 ianuarie 2010, dar preşedintele Obama a solicitat sprijinul europenilor în procesul de închidere al acestei închisori. A fost asigurat că-l va primi, după ce tehnicienii vor avea discuţiile necesare şi modalităţile în care putem sprijini SUA să închidă închisoarea de la Guantanamo", a declarat şeful statului.

Întrebat ce a discutat cu preşedintele SUA, în timpul discuţiilor prilejuite de fotografia oficială, Băsescu a răspuns râzând: "Acolo? Ce se poate discuta decât o formulă de politeţe, pentru că nu m-am dus la discursul preşedintelui ceh, am rămas în spate că aveam ceva de discutat cu premierul Berlusconi şi am avut atunci ocazia să-l salut (pe Obama - n.r.)". "Dar discuţiile nici de ieri, nici de azi, dincolo de salutul de la fotografie, nu vi le pot spune", a afirmat însă Băsescu.

La insistenţele ziariştilor de a primi mai multe detalii despre discuţiile legate de Guantanamo, şeful statului a refuzat să dea amănunte. "Este tot ce v-am putut spune despre Guantanamo, se va închide până pe 22 ianuarie 2010 şi preşedintele Obama a cerut sprijinul europenilor pentru rezolvarea acestor probleme", a susţinut Băsescu. "Deocamdată se discută la nivelul tehnicienilor mecanismele", a conchis şeful statului.

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut statelor din UE să accepte prizonieri de la Guantanamo, pentru a-l ajuta să-şi respecte promisiunea de a închide centrul de detenţie până în ianuarie 2010, relatează Reuters.

"Îndeplinirea acestui obiectiv ar fi mult mai uşoară dacă ţările din UE ar colabora cu echipa mea şi ar accepta unii dintre prizonieri", le-a spus el liderilor din UE, la Praga.

"De aceea este atât de urgentă emiterea de către Consiliul european a unei poziţii comune care să susţină dreptul pentru statele din UE de a accepta prizonieri, dacă ele decid astfel", a subliniat Obama.

Guvernele europene - care de ani de zile cer închiderea Guantanamo - sunt supuse la presiuni mari din partea SUA pentru a accepta unii dintre prizonierii rămaşi în centrul respectiv.
Mai multe articole despre:
UE NATO Traian Băsescu Barack Obama